Ekologickejší nákup chleba či rožkov. BILLA nahrádza pôvodné vrecká na pečivo papierovým variantom

Ekologickejší nákup chleba či rožkov. BILLA nahrádza pôvodné vrecká na pečivo papierovým variantom Foto: BILLA

Vrecká, do ktorých si zákazníci vkladajú čerstvý chlieb a pečivo, predstavujú v obchodoch podstatnú časť produktov určených na jednorazové použitie. Aj preto spoločnosť BILLA postupne vymieňa papierové vrecká na pečivo s plastovým oknom za ich celopapierový variant, ktorý pochádza zo zodpovedného lesného hospodárstva.

Uprednostnením nových papierových vreciek na pečivo BILLA ročne ušetrí takmer 7 000 kg plastu a priblíži sa k svojmu záväzku znížiť do roku 2025 spotrebu plastov o 20 %.

Každá ekologicky zodpovedná spoločnosť či jednotlivec vedia, že najlepší odpad je taký, ktorý nikdy nevznikne. V rámci svojej podnikateľskej činnosti na to myslí aj spoločnosť BILLA, ktorej nie je ľahostajné, v akom stave sa nachádzajú cenné prírodné zdroje. Papierové vrecká s plastovým oknom, ktoré zákazníci mohli na nákup pečiva využívať doposiaľ, BILLA postupne vymieňa za celopapierové vrecká vyrobené z celulózy.

Nové vrecká nájdu zákazníci BILLA v troch veľkostiach a pohodlne si tak domov odnesú pecne chleba, bagety, ale aj menšie pečivo. V súčasnosti sú celopapierové vrecká dostupné v 90 % predajní BILLA, a do konca roka 2022 už nimi bude disponovať celá sieť supermarketov. V porovnaní s pôvodnými papierovo-plastovými vreckami majú nové papierové vrecká optimalizovaný rozmer, takže sa pri ich výrobe spotrebuje menej materiálu. „Priemerná ročná spotreba jedného reťazca je asi 4,5 milióna kusov vreciek. Vďaka našim novým vreckám na pečivo, vyrobeným z certifikovanej celulózy, dokážeme v BILLA ročne ušetriť až 6 698 kilogramov plastu. Opäť tak budeme o čosi bližšie k naplneniu nášho cieľa, ktorým chceme do roku 2025 znížiť spotrebu plastov o jednu pätinu (20 %),“ generálny riaditeľ BILLA Arnd Riehl.

Keďže nové vrecká na pečivo sú vyrobené iba z jedného druhu materiálu, výhodou pre zákazníkov je aj jednoduchšie triedenie a podpora recyklácie. Vrecko stačí po použití umiestniť do triediacej nádoby na papier, nie je potrebné oddeľovať ani špeciálne separovať žiadnu jeho časť. Materiál pochádza zo zodpovedného lesného hospodárstva nesúceho certifikát FSC (Forest Stewardship Council), ktorý garantuje, že drevo má udržateľný pôvod, pričom celý dodávateľský reťazec je prísne kontrolovaný.

Najnovšie