RPR: Reklama na Orange TV a leták Okay sú neetické

RPR: Reklama na Orange TV a leták Okay sú neetické

Najviac sťažností prišlo na "promiskuitnú kampaň" na kečup Otma. Sťažnosť na reklamu Tatra banky s Rytmusom je neopodstatnená.

 

 

Rada pre reklamu na svojom poslednom zasadnutí rozhodla, že reklamný leták spoločnosti Okay s názvom „Odchod zahraničných predajcov elektroniky zo Slovenska pokračuje" je neetický. Na reklamu sa sťažovala konkurenčná spoločnosť DATART, proti ktorej bol namierený leták. Súčasťou letáku bol text v podobe novinového výstrižku, ktorý priamo informoval o odchode konkurenčných spoločností zo slovenského trhu, vrátane odkazu na údajne zlé hospodárske výsledky. Podľa RPR takáto komunikácia je v rozpore s dobrými mravmi a pravidlami hospodárskej súťaže. „V rámci reklamy boli informácie, aj keby boli pravdivé, podané tak, že vzhľadom na okolnosti a súvislosti v akých boli použité mohli uviesť priemerného spotrebiteľa do omylu a vyvolať v ňom neopodstatnené obavy z nákupu produktov u konkurenčných spoločností," píše RPR vo svojom rozhodnutí. Zadávateľ reklamu stiahol.

V rozpore s etickým kódexom je aj internetová reklama umiestnená na zľavovom portáli Shopcity.sk od spoločnosti Curlys: „Nová kolekcia od OPTI24 exkluzívne pre Shopcity.sk." Propagovaná ponuka nákupu okuliarov za 49,90 € udáva zľavu 70% z e-shopu www.opti24.sk, avšak v uvedenom obchode je všetok tovar dostupný za túto cenu, aj bez zľavového kupónu.

V rozpore s etickým kódexom je podľa RPR aj vonkajšia reklama „S Orange TV si svoj program kedykoľvek zatavíte a vrátite späť". Rada dala za pravdu sťažovateľovi, podľa ktorého je reklama zavádzajúca, keďže nikde v reklame nie je spomenuté, že služba je dostupná, len ak si zákazník k svojmu Set-Top-Boxu zakúpi aj USB kľúč, ktorý nie je súčasťou balenia.

Rada pre reklamu sa zaoberala aj sťažnosťou na tlačovú správu o kampani Tatra banky s názvom „Rytmus otvára finančnú akadémiu." Sťažovateľ tvrdí, že informácie uvedené v reklame sú zavádzajúce, keďže z nich nie je dostatočne zrejmé, že podmienkou zapojenia sa do súťaže o výhru 30 eur je aktivovaný účet na Facebooku. „Správa viditeľne odkazuje na samostatnú webovú stránku www.tatraacademy.sk, na ktorej sa spotrebiteľ môže oboznámiť s podrobnými pravidlami súťaže," oznámila rada.
Najviac sťažností prišlo na reklamu Kečup OTMA - Je to gurmán II. "Fyzické osoby reklame zhodne vytýkajú využitie sexuálnych dvojzmyslov, nepriamu prezentáciu promiskuity a nevery ako spoločensky akceptovateľného správania a nejasné informovanie o kvalitách produktu." Podľa rady reklama neporušuje kódex.