Trh s reklamou v USA tento rok čaká silný rast

Trh s reklamou v Spojených štátoch by sa mal v tomto roku zvýšiť o 15 percent. Prispejú k tomu vládne opatrenia na podporu ekonomiky. Predpovedala to reklamná agentúra Group. Zlepšila tak svoju predchádzajúcu prognózu, podľa ktorej mal tohtoročný rast byť iba 12 percent.

V minulom roku americký trh s reklamou ťažko zasiahla pandémia covid-19, kvôli ktorej mnoho podnikov obmedzilo či prerušilo prevádzku a znížila výdavky na inzerciu. V porovnaní s rokom 2019 by sa tento rok mali výdavky na reklamu zvýšiť o šesť percent, čo ukazuje na "viac než úplné oživenie" reklamného trhu, uviedla Group.

Agentúra tiež upozornila, že v USA teraz rekordným tempom pribúda nových malých podnikov. Tieto nové podniky potom investujú do digitálnej reklamy, najmä na platformách spoločností Facebook a Google, aby oslovili zákazníkov.

Ekonomika USA sa v minulom roku kvôli pandémii prepadla o 3,5 percenta, teda najvýraznejšie od roku 1946. Americká centrálna banka (Fed) však tento mesiac predpovedala, že tento rok sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýši o 6,5 percenta. Najväčšia ekonomika sveta by tak zaznamenala najprudší rast od roku 1984.