Ruský potravinársky reťazec po kritike stiahol reklamu s lesbickou rodinou (FOTO)

Ruský potravinársky reťazec po kritike stiahol reklamu s lesbickou rodinou (FOTO) Foto: vkusvill.ru

Ruský reťazec so zdravými potravinami VkusVill po vlne kritiky na sociálnych sieťach stiahol internetovú reklamu, v ktorej jeho výrobky propagovala lesbická rodina pod heslom "Recepty na rodinné šťastie". Za reklamu sa potom ospravedlnil.

"Bol to prvý prípad, keď predstaviteľov komunity LGBT podporila tak veľká ruská značka," napísal server Spletnik.ru. Dodal, že reklama sa na internete objavila v posledný deň "mesiaca hrdosti", ktorý sa na podporu práv komunity LGBT organizuje v západných krajinách.

"Rodina nie je len príbuzenstvo či pečiatka v dokladoch. Rodina, to sú ľudia, ktorých milujeme. Tí, ktorých môžme kedykoľvek podporiť a chrániť," písalo sa pri fotke s upozornením, že reklama bola určená ľuďom starším ako 18 rokov.

V Rusku zákon zakazuje propagovať homosexualitu medzi maloletými. Iný zákon zakazuje sobáše medzi homosexuálnymi pármi a adopcie detí homosexuálmi, pripomína BBC.

Reklama vyvolala búrlivé reakcie: časť verejnosti odmietala reklamný ťah ako propagandu a vyzývala na bojkot obchodov tohto reťazca, iní naopak boli nadšení a reťazec chválili za prejavenú toleranciu, napísal Spletnik. Hrdinky reklamy sa ale podľa médií zakrátko stali terčom hrozieb a vulgárnych urážok.

Cez víkend reklama zmizla a na jej mieste sa objavilo ospravedlnenia šéfa tejto maloobchodnej siete Andreja Krivenka a 11 hlavných manažérov reťazca za reklamu, ktorá "sa tak bolestne dotkla citov veľkého počtu našich zákazníkov, partnerov a dodávateľov", a so slovami "poľutovania za chybu a neprofesionalitu zodpovedných jedincov". Reťazec tiež uviedol, že sa nechcel stať "zdrojom rozbrojov a nenávisti".

Výsledkom je, že tí, ktorí spočiatku vyjadrovali reťazcu podporu, hovoria o zbabelosti obchodníkov a vyzývajú k bojkotu reťazca.

Foto: vkusvill.ru

Namiesto snímky lesbickej rodiny, ktorú tvorí matka Juma, dcéry Mila a Alina a takisto Alinina priateľka Ksjuši, teraz reťazec VkusVill propaguje tradičnú rodinu. A to s rovnakým sloganom, poznamenala BBC.