Polícia prešetruje poškodenie 7 bilbordov písmenom Z, páchateľovi hrozí väzenie (FOTO)

Polícia prešetruje poškodenie 7 bilbordov písmenom Z, páchateľovi hrozí väzenie (FOTO) Foto: FB Polícia Žilinský kraj

Polícia prešetruje prípad poškodenia bilbordov pri ceste na katastrálnom území Strečna v okrese Žilina.

Podľa polície neznámy páchateľ od presne nezistenej doby do 4. mája 2022 poškodil sedem bilbordov, na ktorých sa nachádzali farby Ukrajiny modrá a žltá, a to tak, že bielou farbou nastriekal tlačené písmeno „Z“.

"Konanie osoby môže byť považované ako podpora vojenskej invázie na Ukrajine. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline preto začal v predmetnej veci trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu ohrozenia mieru. Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania," oznámila polícia.

Podľa Trestného zákona kto v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až desať rokov.

V tejto súvislosti sa policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline v rámci vyšetrovania, obracajú so žiadosťou o pomoc aj na verejnosť: "V prípade, ak disponujete audiovizuálnym záznamom z kamery umiestnenej vo svojom motorovom vozidle, na ktorom by mohli byť zaznamenané podozrivé osoby, zašlite nám ho prostredníctvom súkromnej správy na FB Polícia SR - Žilinský kraj, e-mailom Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo môžete odovzdať osobne na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru. V prípade, ak disponujete v tejto súvislosti s akýmikoľvek informáciami, môžete nás kontaktovať na bezplatnom telefónnom čísle 158."