Pri výbere kancelárskej stoličky myslíte na niekoľko dôležitých zásad

Pri výbere kancelárskej stoličky myslíte na niekoľko dôležitých zásad Foto: stolicky24.sk

Mať kvalitnú a zdravú kancelársku stoličku je niečo ako mať dobrú posteľ. Mnohí na nej trávia aj tretinu dňa a niekedy, žiaľ, aj oveľa viac ako osem hodín denne. Najprv v práci, potom doma. Preto, ak ste sa rozhodli kúpiť si novú stoličku, určite dobre vyberajte. Lebo aj zanedbateľný nedostatok kancelárskej stoličky vám môže privodiť dlhodobé zdravotné problémy – stuhnuté svaly, bolesti hlavy, bolesti chrbta.

Kancelárska stolička má byť z kvalitných materiálov, správne ergonomicky tvarovaná, nastaviteľná, ale aj dobre vyzerajúca. Nestačí na to myslieť len v práci. Na stoličku sadajú študenti, keď prídu zo školy, ale aj mnohí dospelí, keď sa vrátia z práce. Preto by ste mali myslieť na kvalitnú stoličku aj pre svojich blízkych a seba aj doma. Pri výbere by ste mali zohľadniť niekoľko dôležitých kritérií.

Zdravotné hľadisko

Dôležitá je tzv. ergonómia – čo znamená, že vaše prostredie vrátane kancelárskej stoličky by malo zohľadňovať vaše individuálne potreby.

Moderné ergonomické kancelárske stoličky sú navrhnuté tak, aby zohľadňovali potreby vášho tela a predchádzali zdravotným rizikám. Dobrá ergonomika stoličky môže predchádzať napríklad zaťaženiu platničiek alebo neprirodzenému kriveniu chrbtice. Kvalitné kancelárske stoličky sú vybavené centrálnym piestom, ktorým viete nastaviť správnu výšku sedenia a piest zároveň tlmí nárazy pri dosádzaní na stoličku. Anatomicky tvarované sedadlo umožňuje správnu cirkuláciu krvi, ale aj napríklad možnosť tzv. dynamického sedenia, keď sedadlo aj chrbtová opierka pomocou synchrónneho mechanizmu sledujú pohyby sediacej osoby.

Aby ste predišli problémom s chrbticou, dôležité sú aj nastaviteľné opierky rúk, ktoré pomáhajú k odľahčeniu rúk, ramien a krku. Dôležitá je aj správna chrbtová opierka. Tá by mala kopírovať tvar chrbtice a mala by pomáhať k prirodzenému prehnutiu chrbtice. Anatomicky tvarovaná chrbtová opierka podporuje chrbticu a bedrový kĺb. Nastaviteľné chrbtové operadlo odľahčuje zadnú časť kolien, a tým zlepšuje krvný obeh.

Ak mávate problémy s krčnou chrbticou, má pre vás význam aj nastaviteľná hlavová opierka, ktorú si nastavíte tak, aby kopírovala zakončenie krčnej chrbtice a temena hlavy.

Čím viac sa stolička používa, tým stabilnejšie musia byť mechanizmy, materiály a upevňovacie systémy, ako aj podpora tela užívateľa.

Dôležité je po kúpe stoličky jej správne nastavenie, ale aj nastavenie výšky stola, vzdialenosť od monitora a pozor si dajte aj na nosnosť stoličky – je rozdiel, ak hľadáte stoličku pre 50 kg alebo 120 kg osobu.

Kvalitný materiál aj poťah

Do kancelárie si ľudia často kupujú rôzne príťažlivé dizajnérsky kúsky, pri kancelárskych stoličkách je dôležitý nielen dizajn či farba, ale aj kvalita poťahu. Kvalitné kancelárske stoličky majú poťah z odolného materiálu, ktorý viete jednoducho udržiavať čistý a ktorý umožňuje správnu cirkuláciu vzduchu. Do teplého prostredia sa hodí stolička s priedušnou sieťkou na chrbtovej opierke. Čalúnenie sa hodí do chladnejších priestorov.

Iné kritéria na stoličky má študent gymnázia, iné manažér banky a iné fitnestrénerka či učiteľka na dôchodku. Na webe stolicky24.sk si dokážete vybrať tú správnu stoličku podľa vlastných kritérií.
Pre náročnejších klientov je vhodné kancelárske kreslo. Oproti kancelárskym stoličkám má širšie sedadlo, vysoké operadlo. Môže byť vyrobené aj z pravej kože, v modernom dizajnérskom prevedení s rôznymi možnosťami nastavenia výšky, opierky rúk či krku.

Správne sedenie

Ak aj máte kvalitnú kancelársku stoličku, je dôležité, aby ste správne sedeli. Nesprávne sedenie, keď sa skrútite do stoličky, vyložíte si nohy na stôl, sedíte s jednou nohou podloženou pod zadkom, vám môže privodiť zdravotné komplikácie ako migrény, problémy so spánkom, bolesti hrudníka, bolesti nôh.

Dôležité je robiť si pri práci prestávky, nielen pre psychiku ale aj pre telo – minimálne raz za hodinu zmeňte polohu - postavte sa, prejdite sa, zacvičte si.