Nominácie na Grammy ovládol rapper Lamar, môže získať osem cien

 

 

Najviac nominácií na hudobné ceny Grammy získal dnes americký rapper Kendrick Lamar. Prestížnu sošku gramofónu môže dostať celkom v ôsmich kategóriách vrátane najlepšieho albumu. Kanadský spevák Drake má šancu dostať ocenenie v siedmich kategóriách. Ceny 61. ročníka sa budú udeľovať 10. februára v Los Angeles.

Organizátori Grammy z americkej hudobnej akadémie sa tento rok rozhodli kvôli väčšej pestrosti prvýkrát v histórii v hlavných štyroch kategóriách nominovať osem kandidátov na ceny namiesto doterajších piatich. Cenu za album roka tak môžu vedľa Lamara a Drakea za svoje aktuálne hudobné počiny získať rapperka Cardi B za dosku Invasion of Privacy, folková speváčka Brandi Carlileová s albumom By the Way, I Forgive You, R & B speváčka HER s eponymným albumom, spevák Post Malone za dosku Beerbongs & Bentleys, speváčka a performerka Janelle Monáeová za dielo Dirty Computer a country hviezda Kacey Musgravesová za Golden Hour.

Osem umelcov vrátane Lamara, Drakea, Carlileové, Maloney či Cardi B si odniesli nominácie aj v kategórii nahrávka roka za jednotlivé piesne. V nej sa môže presadiť aj speváčka Lady Gaga, ktorá bola za skladbu Shallow nominovaná aj v kategórii najlepšia pieseň roka určenú autorom.

Medzi nomináciami na najlepšie nových interpretov figurujú vedľa H.E.R. okrem iného britská speváčka kosovského pôvodu Dua Lipa, R & B duo Chloe X Halle či country spevák Luke Combs.

Ceny Grammy majú viac ako 80 kategórií, ocenenie dostávajú tiež interpreti jednotlivých hudobných žánrov vrátane vážnej hudby. Tohtoročný 60. ročník ovládol v januári spevák Bruno Mars, ktorý zvíťazil celkovo v šiestich kategóriách; Lamar získal päť cien.