Pozrite sa, ako Rusi hľadajú zabudnutý názov filmu

Ruský vyhľadávač Jandeks (yandex.ru) na základe 18 miliónov otázok priblížil, ako sa Rusi na internete pokúšajú zistiť názov filmu, ktorý zabudli. Najčastejšie sa začína od hrdinov v najvšeobecnejšej podobe (dievča, chlapec, človek), ich rodinnej role, profesie a národnosti. Hlavní hrdinovia sa stávajú nezabudnuteľnými najčastejšie tým, že vraždili, umierali či sa niekde ocitli, napríklad v pekle. Najpopulárnejšími miestami deja sa pri vyhľadávaní stali škola, mesto, väzenia, les a ostrov. O analýze informovala agentúra Interfax.

Špecifické sa zdá pátranie po filmoch podľa ich pôvodu: ruské filmy sa - súdiac podľa otázok - vyznačujú obvykle "kamoškami", "policajtom" a opatrovateľkou. Hrdinovia zvyčajne prebývajú za mrežami alebo v budúcnosti, zháňajú prácu, stávajú sa obeťou zámeny a strácajú pamäť. Dej sa odohráva na dedine alebo na chate, vo väzenskom tábore, sirotinci či na silvestrovských oslavách.

Názvy sovietskych filmov sa ale hľadajú inak: v dotazoch najčastejšie figurujú zvieratá (pes, mačka, medveď), dedo a vojak. Hrdinovia pijú, spievajú, budujú, kričia alebo pľujú a dej sa točí okolo riek a morí, fabrík, planét či vesmíru.

V amerických filmoch kraľujú teenageri a študenti, prezidenti, vojaci a blondínky. Najčastejšie chudnú, cestujú, lovia, vyšetrujú a nechávajú sa zavrieť do väzenia. Dej sa odohráva na večierkoch, vo väzniciach, v kozme, púšti a v období okolo Vianoc. Pre turecké snímky sú príznačné nevesty a boháči, indické sa nezaobídu bez krokodílov a bratov, zatiaľ čo hrdinovia čínskej kinematografie sa bijú a lietajú.

Pokiaľ ide o jednotlivé postavy, tak ženy najčastejšie rodia a muži čosi vidia (dievčatá, prízraky, budúcnosť). Démoni sa prevteľujú, agenti zachraňujú a upíri sa pri vyhľadávaní vyznačujú viac zamilovanosťou než krvilačnosťou.

Z niektorých otázok je vraj vyhľadávaču hneď jasné, o aký film ide: snímka, v ktorom "divný týpek zodpovedal na telefonáty a zbohatol", je Vlk z Wall Street s Leonardom DiCapriom. Naopak iné zostali nerozluštené, napríklad film, kde "netvor žije na ostrove a rád chlastá", alebo "komédia, ktorá nemá vôbec žiaden zmysel".