Zomrel klasik špionážneho románu John Le Carré

 Vo veku 89 rokov zomrel britský spisovateľ John Le Carré známy svojimi špionážnymi románmi z obdobia studenej vojny. Spisovateľovo úmrtie oznámili tlačové agentúry s odvolaním sa na spisovateľovho agenta. Le Carré zomrel v Cornwalle v sobotu večer, uviedla agentúra Reuters a upozornila, že úmrtia nesúvisí s chorobou covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus.

 

John Le Carré, vlastným menom John Moore Cornwell, patrí spolu s Grahamom Greenom, Frederickom Forsythom a Normanom Mailerom ku klasikom špionážneho žánru. V 50. a 60. rokoch pracoval pre britskú výzvednú službu, kým jeho kariéru neukončila aféra s Kimom Philbym, vysoko postaveným dôstojníkom MI6 a agentom bývalej KGB, ktorý prezradil Cornwellovu totožnosť. Potom sa venoval len písaniu, románov so svojim najznámejším hrdinom Georgom Smileym, tak aj ďalším knihám.

Le Carrého preslávili najmä romány Špión, ktorý prišiel z chladu a Jeden musí z kola von. Román Jeden musí z kola von sa roku 2011 dočkal úspešnej filmovej podoby s Garym Oldmanom, Colinom Firthom a Benedictom Cumberbatchom v hlavných úlohách. Podľa knihy Malá bubeníčka v roku 1983 vznikol film s Diane Keatonovou v hlavnej úlohe, pred dvoma rokmi potom seriál BBC.

V tomto roku vyšla v Česku spomienková kniha Holubý tunel a potom český preklad jeho ďalšieho románu Agent na cudzom ihrisku.