Nová mutácia koronavírusu sa šíri o 70 percent rýchlejšie. Rozšíruje sa do ďalších krajín

Holandsko s platnosťou od dneška zakázalo leteckú prepravu cestujúcich z Británie. Opatrenia nasleduje po oznámení britských expertov, ktorí na juhu Anglicka detekovali nový kmeň koronavírusu SARS-CoV-2 so schopnosťou rýchlejšieho šírenia ako ostatní. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Britskí epidemiológovia v sobotu uviedli, že zachytený nový variant koronavírusu sa prenáša o 70 percent ľahšie a zrejme sa vyskytuje aj v ďalších krajinách. Hlavný poradca britského premiéra pre zdravotníctvo Chris Whitty zároveň uviedol, že neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali, že nový kmeň koronavírusu je smrteľnejší alebo spôsobuje vážnejšie ochorenie. Rovnako tak neexistujú žiadne dôkazy, že vakcína bude proti novej variante menej účinná.

Zákaz leteckého cestovania z Británie bude platný do 1. januára, uviedla holandská vláda vo vyhlásení dnes po polnoci s tým, že sleduje vývoj situácie a zvažuje zaviesť reštrikcie aj v ďalších druhoch dopravy. Kabinet konal v súlade s Národným inštitútom verejného zdravia (RIVM), ktorý odporučil šírenie nového kmeňa vírusu SARS-CoV-2 čo najviac obmedziť.

Holandská vláda ďalej oznámila, že v reakcii na oznámenie britských expertov vykonala náhodnú kontrolu starších prípadov koronavírovej nákazy v krajine, ktorá odhalila prítomnosť nového kmeňa koronavírusy vo vzorke zo začiatku decembra.

Britský premiér Boris Johnson v sobotu kvôli rýchlemu šíreniu nákazy ohlásil sprísnenie karanténnych opatrení pre Londýn a juhovýchod Anglicka, kde žije asi tretina obyvateľov Spojeného kráľovstva.