Čínsky miliardár, šéf hernej firmy Yoozoo, bol otrávený

Čínsky miliardár Lin Čchi, prezident a výkonný riaditeľ firmy Yoozoo vyvíjajúcej počítačové hry, ktorý zomrel 25. decembra, bol otrávený. Informoval o tom spravodajský server BBC News s odvolaním sa na šanghajskú políciu, podľa ktorej je hlavným podozrivým jeden z Linových kolegov.

Spoločnosť Yoozoo preslávila predovšetkým stratégie Hra o tróny: Zima sa blíži (Game of Thrones: Winter is Coming) vychádzajúce z obľúbeného rovnomenného seriálu na motívy knižnej ságy George R. R. Martina.

Majetok 39-ročného Lina sa odhaduje na 1,3 miliardy amerických dolárov. Lin svoju firmu založil v roku 2009. Čoskoro sa stal hviezdou čínskeho lukratívneho herného priemyslu a začal sa zaoberať aj s filmovou produkciou.

Podrobnosti o jeho smrti sú zatiaľ len kusé; podľa vyhlásenia zástupcov jeho firmy bol Lin hospitalizovaný 16. decembra po tom, čo mu prišlo nevoľno, ale jeho stav bol stabilizovaný. V piatok 25. decembra ale firma oznámila, že zomrel.

Polícia zadržala jedného podozrivého, ktorým by podľa čínskych médií mohol byť Sü Jao; šéf pobočky Yoozoo pre filmovú produkciu. Čínske médiá tiež špekulujú o tom, že jed bol podaný vo fermentovanom čaji.