Zomrel francúzsky herec Hossein známy ako gróf de Peyrac

Vo veku 93 rokov dnes zomrel francúzsky režisér a herec Robert Hossein. S odvolaním sa na jeho manželku o tom informovala agentúra AFP. Hossein je u nás najviac známy ako gróf Joffrey de Peyrac zo série filmov o Angelike, kde si zahral po boku Michèle Mercier.

Podľa svojej tretej ženy Candice Patouovej zomrel Hossein dnes ráno v nemocnici, kde bol kvôli "problémom s dýchaním".

Hossein sa narodil roku 1927 v Paríži ako Robert Hosseinoff. Jeho otcom bol skladateľ azerbajdžanského pôvodu a matkou komediálna herečka pochádzajúca z Ukrajiny. Už v mladosti začal navštevovať herecké kurzy. Najprv hral divadlo, v 21 rokoch debutoval aj vo filme. Okrem herectva sa neskôr venoval aj divadelnej a filmovej réžii.

Zahral si napríklad v snímkach Hudba (1967), Zakázaní kňazi (1973), Profesionál (1981) alebo Muž a jeho pes (2009) v hlavnej úlohe s Jeanom-Paulom Belmondom.

Hosseinovou najslávnejšou rolou zostáva gróf de Peyrac v sérii filmov o Angelike. "Prežil som päť rokov len s Angelikou. Bolo to šialené. Stratil som svoju totožnosť. Ako povedala moja žena, môžeš natočiť napríklad sto filmov, ale na tvojom hrobe bude len busta Peyraka aj s jeho jazvou," povedal pred rokmi Hossein o svojej najznámejšej postave.

S tromi manželkami mal Hossein štyroch synov. V 50. rokoch bola jeho prvou ženou slávna herečka ruského pôvodu Marina Vladyová.