Horúca aktualita: Nový silnejší variant koronavírusu z Anglicka je už aj na Slovensku

Nový variant kmeňa koronavírusu šíriaci sa z južných oblastí Anglicka je potvrdený už aj na Slovensku, oznámil to minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Ešte medzi sviatkami Intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva v spolupráci so Zdravými regiónmi poskytli Biomedicínskemu centru SAV prvé vzorky na sekvenovanie vírusu SARS-CoV-2 na nový variant koronavírusu B.1.1.7. Už v prvých vzorkách z okresu Michalovce sa podarilo tímu Borisa Klempu (Kristína Boršová, Viktória Čabanová) v spolupráci s Prirodovedeckou fakultou (Jozef Nosek) a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky UK (Broňa Brejová a Tomáš Vinař) identifikovať tzv. anglický kmeň, napísal večer minister na facebooku.

Podľa údajov z ECDC (Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení) má uvedený kmeň o 70% vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož. A čo je dôležité, jeho šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi. Klinické príznaky a smrtnosť ochorenia nového variantu sú v porovnaní s pôvodným vírusom nezmenené.