Pozor, sprísňuje sa režim nah raniciach s Rakúskom. Nové nariadenia

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus informuje o zmenenom režime na hraniciach:

 

JEDNA DOBRÁ A PÁR HORŠÍCH „CESTOVATEĽSKÝCH“ SPRÁV: RAKÚSKO ?? OD SOBOTY ZAVÁDZA KONTROLY NA HRANICIACH ➕ DO SLOVINSKA ?? UŽ AJ S NEGATÍVNYM ANTIGÉNOVÝM TESTOM
Pandemická situácia je naďalej veľmi vážna nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách. Česká vláda napríklad včera, po rekordnom prírastku nakazených, predĺžila lockdown o ďalšie dva týždne. ☝? Na ďalšie sprísňovanie opatrení sa podľa najnovších správ chystá aj Rakúsko, pričom zmeny sa dotknú režimu na našich spoločných hraniciach.
KONTROLY AJ ZATVORENÉ PRIECHODY ?
➡️ Od polnoci z piatka na sobotu dôjde k sprísneniu režimu a posilneniu kontrol na hraniciach s Rakúskom. Podobne vláda vo Viedni sprísňuje aj režim na hraniciach s Českom. Zavedenie pravidelných kontrol zabezpečia rakúski vojaci, policajti aj zdravotníci. Treba preto počítať so spomalením ? premávky a možným zdržaním.
➡️ Na budúci týždeň, zrejme od stredy, by malo dôjsť aj k obmedzeniu počtu hraničných priechodov, teda zatvoreniu menších hraničných prechodov. Zatiaľ však nebolo špecifikované, o ktoré má ísť, no hlavné hraničné prechody určite zostanú otvorené. ❗ Údajne sa uvažuje aj o sprísnení režimu pre pendlerov. Hneď, ako budeme mať bližšie informácie, budeme vás o všetkom informovať.
➡️ Ďalšie pravidlá pre cestovanie by mali zostávať rovnaké: desaťdňová domáca karanténa pri príchode do Rakúska je naďalej povinná, no existujú z nej výnimky. Povinnú karanténu možno predčasne ukončiť najskôr 5. deň po vstupe na základe preukázania sa negatívnym COVID-19 testom (PCR-testom alebo aj antigénnym testom – NOVINKA). ? Ďalšie podrobnosti sa dočítate na webovej stránke nášho rezortu: https://www.mzv.sk/.../covid19/obmedzenia-na-hraniciach...
NOVINKY AJ ZO SLOVINSKA ⚠️
➡️ Slovinsko tiež oznámilo niekoľko zmien v hraničnom režime. Od soboty, 9. januára 2021 bude vstup do Slovinska ?? bez povinnosti karantény možný aj v prípade predloženia negatívneho výsledku antigénového rýchlotestu, nie staršieho ako 48 hodín. Pozor! Zároveň sa však na vybraných hraničných priechodoch s Chorvátskom a na letisku Jožeta Pučnika v Ľubľane skončí možnosť rýchleho testovania pre osoby vstupujúce do krajiny. A oddnes sa aj v Slovinsku opäť zatvárajú ⛷️ lyžiarske strediská, pričom zákaz zhromažďovania a pohybu občanov medzi regiónmi v Slovinsku bol predlžený do 18. januára.
? Pokiaľ to teda nie je naozaj nevyhnutné, naďalej za MZVEZ SR odporúčame našim občanom, aby do zahraničia necestovali. Zároveň prosím všetkých o trpezlivosť a rešpektovanie opatrení, aj keď sú často nepríjmné, kým sa situácia v Európe aspoň trochu (aj vďaka očkovaniu) nezlepší. Spolu to zvládneme!
#martinklus #travelguru #MZVEZSR #cestovanie #Slovenia #Austria #hranice #COVID19