Musk avizoval, že nejaký čas nebude na twitteri

Americký miliardár a spoluzakladateľ automobilky Tesla Elon Musk oznámil, že nejaký čas nebude na twitteri. V minulých dňoch svojimi komentármi na tejto sieti ovplyvnil ceny akcií niektorých firiem. Musk, ktorý je najbohatším človekom sveta, už mal v minulosti problémy s regulačnými úradmi kvôli tomu, že komentoval plány okolo Tesly.

Musk o terajšom zámere informoval svojich zhruba 44,8 milióna sledujúcich. Presne to isté im oznámil aj vlani v júni, vrátil sa ale už asi po dvoch dňoch. Musk, ktorý popri Tesle riadi tiež vesmírnu spoločnosť SpaceX, sa k svojmu čerstvému ​​odkazu na twitteri ďalej nijako nevyjadril.

Minulý týždeň Musk tweetoval o akciách on-line predajcu Etsy, ktoré potom vystúpili na rekord. Podobne jeho zmienka o bitcoine a dogecoinoch spôsobila citeľný rast ceny týchto digitálnych mien.

V auguste 2018 Musk prekvapil finančné trhy, keď na twitteri napísal, že uvažuje o prevzatí Tesly a stiahnutie jej akcií z verejného obchodovania. Dodal, že má pre svoj zámer zabezpečené financovanie a že by za akcie podniku ponúkol sumu výrazne prevyšujúcu ich vtedajšiu trhovú cenu. Akcie Tesly v reakcii výrazne spevnili. Neskôr ale Musk uviedol, že s potenciálnymi investormi stále jedná a že zatiaľ žiadna dohoda uzavretá nebola. Akcie preto výrazne klesli. Investori, ktorí ich nakúpili po jeho prvom tweetu, tak mohli mať vysokú stratu.

Musk sa kvôli podozreniu z manipulácie s trhom potom dohodol s americkou Komisiou pre cenné papiere, že zaplatí pokutu 20 miliónov USD a rovnakú sumu zaplatila aj Tesla. Musk bol okrem iného nútený pristúpiť na to, že aspoň na tri roky odstúpi z funkcie predsedu správnej rady Tesly. Výkonným riaditeľom ale mohol zostať.