DÔLEŽITÉ: Zajtra sa bratislavské školy neotvoria. Prinášame podrobnosti

Primátor Bratislavy Matúš Vallo na facebooku oznámil, že v pondelok sa školy v Bratislave neotvoria:

Chápem, že najdôležitejšou otázkou tohto víkendu pre mnohých z vás je otázka, či pôjdu zajtra deti do škôl alebo nie. Od piatka je na svete rozhodnutie vlády, ktorým sa majú školy od zajtra otvárať, zároveň je však aj odporúčanie regionálneho hygienika, ktorý to v Bratislave vzhľadom na zlú epidemiologickú situáciu neodporúča. Bratislavskí starostovia a starostky sú teda v neľahkej situácii a museli prijať rozhodnutie, ktoré sa odohráva medzi dvomi prirodzenými tlakmi – pomôcť rodičom a ich deťom vrátiť sa do škôl alebo chrániť učiteľov a deti pred nezanedbateľným rizikom rozšírenia nákazy. Vzhľadom na vysokú prítomnosť britskej mutácie je toto riziko pomerne vysoké a skoré otvorenie škôl môže znamenať aj ich rýchle zatvorenie, čo by pri súčasnom zhoršení epidemiologickej situácie prispelo k tomu, že v konečnom dôsledku budú zatvorené ešte dlhšie.
Diskusia starostov a starostiek nebola vôbec ľahká a jej výsledkom je, že bratislavské mestské časti budúci týždeň, t.j. od 8.2.2021 školy neotvoria a budú pokračovať v dištančnom vyučovaní. Jednotlivé mestské časti budú počas týždňa informovať, aký bude postup v týždni od 15.2.2021. Ako primátor za ich rozhodnutím stojím a vnímam ho ako prejav snahy v prvom rade chrániť zdravie všetkých Bratislavčanov a Bratislavčaniek a prispieť k zlepšeniu epidemiologickej situácie, ktorá zároveň umožní bezpečnejšie otvorenie škôl v blízkom čase.
Bratislavské samosprávy žiadajú vládu, aby zabezpečila jednoznačné rozhodnutie, kedy sa majú školy v Bratislave otvárať. Situácia, keď vláda avizuje otváranie a regionálny hygienik otváranie zároveň neodporúča, vytvára len ďalší chaos a nepredvídateľnosť situácie pre tisícky rodičov.