Zomrel legendárny džezový klavirista a skladateľ Chick Corea

Legendárny americký džezový klavirista a skladateľ Chick Corea zomrel vo veku 79 rokov, oznámila dnes večer agentúra AFP. Virtuózny hráč na klávesové nástroje po viac ako päť desaťročí trvajúcej hudobnej dráhe podľahol v utorok vzácnej forme rakoviny, uviedol server Rolling Stone s odvolaním na oznámenie, zverejnené na hudobníkovej stránke na facebooku.

 

Corea bol jednou z najväčších ikon súčasného jazzu, o čom svedčilo aj to, že sa stal štvrtým najčastejšie nominovaným umelcom v histórii cien Grammy.

 

Corea sa presadil už na začiatku 60. rokov minulého storočia, kedy spolupracoval so Stanom Getzom, Herbie Mannom a ďalšími hudobníkmi a podieľal sa na raketovom rozšírení elektrickej jazzovej vlny. Neskôr v tom istom desaťročí sa pridal ku kapele Milesa Davisa, kde zohral kľúčovú úlohu tým, že slávnemu trubkárovi pomohol s prechodom k modernejšiemu zvuku. Po práci s Davisom založil vlastnú priekopnícku kapelu Return to Forever. V nasledujúcich dekádach sa Corea pustil do mnohých projektov. Jeho zručnosti ukazuje aj najnovší album Plays (2020), napísal Rolling Stone a pridal na záver hudebníkov minuloročný výrok z časopisu Jazz Times: "Sledoval som, že hudba v ľuďoch stimuluje to, čo je prirodzené v každom z nás. V každom človeku je prirodzený zmysel. Nemusíte byť vôbec profesionál - stačí byť živou bytosťou a byť otvorený hre predstavivosti."