Zomrel bývalý politik a filozof Ján Sokol

Vo veku 84 rokov zomrel filozof, pedagóg, signatár Charty 77, niekdajší poslanec a minister školstva Ján Sokol. ČTK to dnes povedal Pavel Hájek z Knižnice Václava Havla. Sokol patril k intelektuálom kresťanského zamerania, prednášal na českých i zahraničných univerzitách. V roku 2003 neúspešne kandidoval na českého prezidenta proti Václavovi Klausovi.

Český filozof, vysokoškolský profesor a publicista Ján Sokol ocenený Nadáciou Dagmar a Václava Havlových Vize 97. V 90. rokoch stál Sokol pri zrode Fakulty humanitných štúdií Karlovej univerzity. V posledných rokoch sa rád venoval aj českej verzii Wikipédie, kde opravoval heslá z odborov sebe blízkych. Sokol študoval matematiku, do roku 1990 sa živil ako programátor. Zaoberal sa kresťanskou filozofiou, jeho svokrom bol filozof Jan Patočka. Počas normalizácie Sokol viedol bytové semináre.

Po novembri 1989 sa zapojil do politiky a v júni 1990 bol za Občianske fórum zvolený do Federálneho zhromaždenia. Neskôr sa venoval akademickej dráhe, k politicke sa nakrátko vrátil začiatkom roka 2003, keď sa stal kandidátom vládnej koalície ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU pre tretí pokus o zvolenie hlavy štátu. V treťom kole vtedy zvíťazil Václav Klaus.