Zomrela novinárka Zuzana Blühová

 Ve věku 74 let ve středu zemřela česká novinářka, bývalá emigrantka v Británii a někdejší náměstkyně Československé tiskové kanceláře Zuzana Blühová. Informaci o jejím náhlém úmrtí dnes ČTK potvrdil její manžel Jaroslav Beránek.

Blühová studovala loutkařinu na pražské DAMU. V roce 1968 patřila mezi tzv. Pražské radikály a byla v předsednictvu Svazu vysokoškolského studentstva. Po zahájení normalizace byla ze školy vyhozena, v létě 1972 zatčena a obviněna z poškozování zájmů republiky v cizině.

V témže roce emigrovala s tichým souhlasem úřadů do Británie, kde posléze začala pracovat v zahraničním vysílání stanice BBC. Až do roku 1989 se nemohla do Československa vrátit a vízum dostala až na přímluvu Jiřího Dienstbiera ještě v době, kdy opozice vyjednávala s tehdejším premiérem Ladislavem Adamcem.

V roce 1992 zastávala na žádost tehdejšího ředitele Petra Uhla pozici náměstkyně ČSTK, předchůdkyně České tiskové kanceláře. Po odchodu z tiskové agentury pracovala pro televizi Nova, odkud přešla na ministerstvo zahraničí. V jeho rámci pak působila čtyři roky na velvyslanectví ČR v Londýně jako mluvčí.