Prezidentka navrhla šesť zmien, ktoré pomôžu ženám v čase pandémie (VIDEO)

Na Medzinárodný deň žien sa v Prezidentskom paláci konalo prvé čisto ženské rokovanie. Prezidentka SR Zuzana Čaputová za jeden stôl pozvala ženy pôsobiace v slovenskom a Európskom parlamente a v neziskových organizáciách, ktoré sa venujú sociálnym a zdravotným témam či postaveniu žien v spoločnosti:

Pandemická kríza dopadá ťažko na všetkých, ešte výraznejšie však dopadá na ženy, ktoré tvoria viac ako 80 percent ľudí pracujúcich v prvej línii. V bezvýchodiskovej situácii sa ocitajú mnohé ženy samoživiteľky, ktoré neraz unikli aj z násilných vzťahov. Počas pandémie pribúda viac nezamestnaných žien ako mužov. V dôsledku zatvorenia škôl leží vzdelávanie detí najmä na pleciach žien, pociťujú prepady príjmu a čelia pritom zvýšeným nákladom spojeným s učením detí doma.
Rokovali sme o konkrétnych veciach, ktoré môžeme spoločne urobiť pre zlepšenie postavenia žien na Slovensku a pre zmenšovanie negatívnych sociálnych a ekonomických dopadov pandémie. Pomohlo by napríklad zvýšenie SOS dávky pre ľudí najohrozenejších chudobou. Pomohlo by nepodmieňovať poskytnutie pomoci podlžnosťami voči štátu a zvážiť zavedenie osobitného príspevku na dieťa počas covid krízy. Je potrebné zrealizovať zvýšenie pandemického ošetrovného podľa avizovaného zámeru na 100 percent čistej mzdy a ponechať aktivačný príspevok v plnej výške, aj pri pandemických obmedzeniach. Musíme zvýšiť odmeňovanie a zatraktívniť povolania v zdravotných a sociálnych službách. Musíme tiež zabezpečiť dostatočnú kapacitu a kvalitu služieb pre ženy zažívajúce domáce násilie a podporiť prevenciu násilia.
Som vďačná ženám, ktoré sa zúčastnili tohto stretnutia za ich osobné nasadenie a pozitívny, konštruktívny prístup pri diskusii a želám si, aby v takejto atmosfére prebiehali aj rokovania o postavení žien v parlamente.