Zomrela bývalá herečka a disidentka Eva Vidlařová

Zomrela bývalá herečka a tajomníčka brnianskeho divadla Husa na provázku Eva Vidlařová, mala 73 rokov. Pred rokom 1989 bola disidentkou, držala hladovku za prepustenie politických väzňov, sama strávila niekoľko mesiacov vo väzbe. Podľa informácií zverejnených divadlom Husa na provázku zomrela v piatok.

Vidlařová bola vzdelaním dopravná inžinierka. V druhej polovici 70. rokov ale zakotvila na "Provázku", kde vtedy excelovali Boleslav Polívka alebo Jiří Pecha. S oboma sa stretla v slávnej inscenácii Pezzo versus Čorba o súperení komediantských rodín. Úloha Pechovej partnerky Trudy jej priniesla celoživotné prezývku. V menších úlohách sa objavovala aj vo filme.

"Originálna herečka, nezameniteľná postava, svojrázna divadelné tajomníčka, silná a odvážna žena, ktorej sa vždy a zásadne hovorilo práve Truda, sa stala dušou súboru a zostala s ním až do roku 1992, kedy ju začalo zrádzať zdravie," uviedli divadelníci na facebooku Husi na povrázku.

Najmä v druhej polovici 80. rokov Vidlařová aktívne vystupovala proti komunistickému režimu, šírila samizdatove tlačoviny. "Jeden čas som si chodil do jej kamrlíku vedľa skúšobne pre samizdaty. Infochy, Sport aj Ľudovky mala v oficiálnom trezore divadla," zaspomínal dnes spisovateľ Martin Reiner. Vidlařová spolupracovala napríklad s disidentom Petrom Cibulkom.

"Nechcela som žiadny dialóg s režimom. Pripadalo mi to čudné. Pre mňa bol ten režim odsúdeniahodný a úplne radikálne som odmietala akékoľvek diplomatické kľučky," uviedla v rozhovore pre projekt Akadémie vied Ženy v disentu.

Svoje postoje Vidlařová pred rokom 1989 neskrývala. "Každému by som odporučila, aby si to za život aspoň raz skúsil. Okamžite sa oslobodíte a zistíte, že na vás vlastne nikto nemôže. Ste voľný," uviedla v jednom z neskorších rozhovorov pre Mladú frontu Dnes.

V roku 1988 držala hladovku za politických väzňov, a práve vtedy podľa nej začali jej dlhoročné zdravotné problémy s únavovým syndrómom. "Toto mesto a vôbec česká spoločnosť jej dlhuje mnoho," uviedol na facebooku divadelník Břetislav Rychlík.