Ministerstvo zdravotníctva: Slovensko neprišlo o 3 milióny vakcín Pfizer, máme potvrdené objednávky na úrovní 5,8 milióna vakcín

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo stanovisko k kauze straty 3 miliónov vakcín pre Slovensko:

Od minulého roka malo Slovensko objednaných 2,4 milióna dávok vakcíny Pfizer/BioNTech. Začiatkom tohto roka sa otvorila možnosť objednania ďalších dávok vakcín od spoločnosti Pfizer/BioNTech nad rámec dohodnutých 2,4 milióna dávok z roku 2020. Medializované informácie o tom, že sme nevyužili možnosť objednať ďalšie vakcíny boli neúplné.

Dodatočné objednávky sa realizujú prostredníctvom tzv. bazáru 1 a bazáru 2.

Je pravda, že na základe odporúčania konzília odborníkov si Slovensko v januári z tzv. bazáru č. 1 objednalo iba 600-tisíc vakcín Pfizer/BioNTech. Zároveň sme však využili možnosť v tzv. bazáre č. 2 získať ďalšie dodatočné dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech a objednali sme ďalších až 2,8 milióna očkovacích látok.

Tento objem, o ktorý Slovensko požiadalo, bol potvrdený a tieto dávky na Slovensko aj prídu. Čiže Slovensko k pôvodným 2,4 miliónom dávkam dodatočne objednalo ďalších 3,4 milióna dávok, ktoré boli aj potvrdené.

V týchto dňoch sa rokuje o možnosti navýšenia tzv. bazáru č. 2. To by pre Slovensko znamenalo ďalšie navýšenie dodatočných vakcín. Slovensko má eminentný záujem na zvýšenie objemu dodávok a z týchto dôvodov podporilo revíziu tzv. bazáru č. 2. Z toho dôvodu ešte tento proces nie je uzavretý.

Rozhodnutia ohľadom dodatočných objednávok vakcín nemajú nič spoločné s rozhodovaním o Sputniku. O dodatočných objednávkach vakcín od Pfizeru sa rozhodovalo v prvej polovici januára a o nákupe Sputniku sa začalo uvažovať až koncom januára.

Až po uzatvorení tzv. bazáru č. 2 bude Európska komisia informovať slovenskú pobočku výrobcu o dohodnutých dodatočných dávkach vakcín. To by sa malo udiať v nasledovných týždňoch.

Ako sa objednávali vakcíny:

2020 - objednávka na 2,4 milióna dávok

2021 - objednávka 600-tisíc dávok cez bazár č.1

2021 - objednávka 2,8 milióna dávok cez bazár č. 2 (v revízii s možnosťou získať viac)