Experti WHO: Vakcína od J&J je vhodná aj pre krajiny s mutáciami

Expertná komisia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odporučila vakcínu proti covidu-19 od farmaceutickej spoločnosti Johnson & Johnson (J & J) aj pre použitie v krajinách, kde kolujú nebezpečné mutácie koronavírusu SARS-CoV-2. Po dnešnom rokovaní "strategickej poradnej skupiny pre imunizáciu" o tom informovala agentúra AFP.

 WHO panel zvolala po tom, čo minulý týždeň v nadväznosti na rovnaký krok Európskej agentúry pre lieky (EMA) zaradila výrobcu J & J medzi covidové vakcíny schválené pre núdzové použitie. Uviedla, že "bohaté" dáta z rozsiahlych klinických testov svedčia o účinnosti vakcíny aj u starších ľudí.

Komisia špecialistov na vakcináciu teraz podľa AFP usúdila, že látka môže byť prínosom aj pre krajiny, ktoré sa stretávajú so šírením nákazlivejších mutácií korony. "V krajinách, kde je prenos mutácií zvýšený, a v krajinách, v ktorých aktuálne disponujeme údajmi o použití tejto vakcíny na kontrolu týchto mutácií, ju doporučujeme používať," uviedol predseda poradného orgánu Alejandro Cravioto.

Očkovacia látka J & J sa minulý týždeň stala štvrtou vakcínou proti covidu-19, ktorá dostala zelenú pre použitie v Európskej únii. Je však prvá, u ktorej stačí podať jednu dávku pre dosiahnutie plnej ochrany pred chorobou s koronavírusom. Klinický test v Spojených štátoch ukázal účinnosť na úrovni 72 percent.