Branislav Gröhling: 5 odkazov pre maturantov

Maturity tento rok prebehnú podľa priemeru. Celé technikálie tohto procesu nájdete na našom webe, poznáte ich už z minulého roka.

 

Ešte než začnete oslavovať, mám pre vás pár odkazov:

1. Pôvodne sme sa snažili tomuto riešeniu vyhnúť. V školstve sa podarilo nastaviť pravidlá, zaočkovať učiteľov, nastaviť hygienické opatrenia aj regionálny semafor. Ale hoci školy boli zodpovedné a my sme nastavili všetky pravidlá, pandémiu sa v ostatných častiach života nepodarilo dostať pod kontrolu.

Epidemiológovia ešte stále neschválili otvorenie internátov a v mnohých regiónoch ostali školy dlho zatvorené pre vysoký počet nakazených (aktuálne chodí do škôl asi polovica končiacich ročníkov).

Túto situáciu ste si nevybrali. Stužková aj klasická maturita majú svoje čaro (a ak chcete, môžete o ňu požiadať), no v tomto stave považujem za najspravodlivejšie hodnotenie za celé vaše 4-ročné štúdium. 4 roky ste sa učili, dostávali známky, boli hodnotení a tomu bude zodpovedať aj váš výsledok na maturite. Podobný prístup zvolila Veľká Británia, Írsko aj uznávaný medzinárodný program IB v niektorých prípadoch.

2. Ak ste už rozbehli prípravy na maturity, nemajte pocit, že ste sa učili „zbytočne.” Žiadne učenie nikdy nie je zbytočné a všetky vedomosti, ktoré naberiete, sa vám raz zídu - v živote, v práci, v štúdiu.

3. Žijeme v časoch, kedy je všade veľa hejtu. Dokonca aj mnohí významní ľudia komunikujú na sociálnych sieťach agresívne a útočne. Neskĺzajte na ich úroveň. Aj keď možno už máte dosť všetkého, čo sa okolo vás deje. Priznávam, aj ja toho mám často dosť. Ale vždy je lepšie vedieť riešiť veci pokojne a slušne. Za seba môžem povedať, že je to niečo, čo sa človeku v živote veľmi zíde.

4. Poďakujte sa svojim učiteľom. Nebolo to ľahké ani pre nich.

5. Držte sa. Držím vám palce, kamkoľvek vás život zaveje, či už to bude doma alebo v zahraničí, práca alebo ďalšie štúdium