Reakcia SaS na status Matoviča: Jedinou našou požiadavkou je odchod Matoviča

Na status Igora Matoviča reaguje SaS nasledujúcim vyhlásením:

Od začiatku je jedinou požiadavkou strany Sloboda a Solidarita (SaS) odchod Igora Matoviča z funkcie predsedu vlády. V slušných spoločnostiach to automaticky znamená odchod z vlády, no pre Igora Matoviča to je dôvod na chytráčenie a vymýšľanie nových funkcií. Tento papalášizmus dôrazne odmietame.

Aby sme Matovičovi uľahčili odchod z funkcie, ponúka aj Richard Sulík ako zásadný ústupok, že ani on nebude vo vláde, hoci príčinou krízy je výkon funkcie Matoviča a nie Sulíka.

„Nie je teda pravda, že dôvodom nedohody sú stále nové a nové požiadavky SaS, SaS má požiadavku len jednu jedinú – odchod Igora Matoviča z vlády. Rovnako nie je pravda, že by dohoda viazla na mojom „egu“, keďže som už z vlády odišiel a dal sľub, že sa do nej nevrátim, ak vládu opustí Igor Matovič. Ako je známe, svoje slovo vždy dodržím,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Strana SaS priznáva, že uvažovať o variante, že Igor Matovič by zotrval vo vláde, bola chyba. „Presun Igora Matoviča zo stoličky premiéra na stoličku vicepremiéra nového vymysleného ministerstva je ako z dažďa pod odkvap. Je zrejmé, že Matovič pri svojej nástojčivej povahe a z dôvodu, že naďalej ostáva šéfom OĽaNO, bude novému premiérovi zasahovať do jeho práce a v podstate naďalej bude manažovať chod vlády,“ hovorí Richard Sulík.

Súbežne s tým, ako zisťujeme, že mu nejde o kompromis, ale o pomstu, čomu nasvedčuje aj jeho požiadavka na odchod všetkých, ktorí si dovolili ho kritizovať, sme čoraz viac presvedčení o tom, že jeho zotrvanie vo vláde by prakticky žiaden aktuálny problém nevyriešilo.

Dôkazom je aj to, že hoci prizývajú SaS k večerným rokovaniam, už poobede premiér v statuse oznamuje jeho výsledok. Presne to bol dôvod, prečo sme sa rozhodli na týchto rokovaniach nezúčastňovať.