Muž, ktorý zabíjal na policajnej stanici pri Paríži, sledoval islamistická videá

Muž, ktorý v piatok zaútočil na policajnú stanicu neďaleko Paríža, kde zavraždil policajnú úradníčku, tesne pred činom sledoval islamistické videa. Na tlačovej konferencii to dnes povedal prokurátor Jean-Francois Ricard, podľa ktorého o radikalizácii 36 ročného Tunisana nie je pochýb. Útočníka zastrelila polícia.

"Útočník si tesne pred činom púšťal náboženské spevy a videá oslavujúce džihád a mučeníctvo," uviedol Ricard. Podľa neho sa na ne muž pozeral na telefóne krátko predtým, ako s nožom v ruke vtrhol na policajnú stanicu Rambouillet, kde smrteľne dobodal jednu zamestnankyňu. Podľa prokurátora pritom volal "Alláhu akbar" (arabsky Boh je veľký).

Ricard sa ale zmienil tiež o tom, že podľa doterajšieho vyšetrovania mal páchateľ zrejme psychické problémy a navštevoval psychiatra.

Polícia dnes v súvislosti s útokom zadržala ďalšiu, od piatku piatu osobu. Ide o útočníkovho bratranca.

O páchateľovi útoku, ktorý je vyšetrovaný ako teroristický, je okrem iného známe, že do Francúzska prišiel nelegálne v roku 2009 a povolenie na pobyt dostal až vlani. Podľa médií nemal záznam v registri trestov a ani nebol v súvislosti s možným radikalizmom v hľadáčiku tajných služieb.