WHO: Pandémia stála až trikrát viac životov, než uvádzajú štatistiky

Pandémia covidu-19 si podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadala dvakrát až trikrát viac obetí, než koľko uvádzajú oficiálne štatistiky. Vlády jednotlivých krajín doteraz WHO nahlásili 3,4 milióna úmrtí po nákaze koronavírusy. Experti organizácie dnes v Ženeve uviedli, že mnoho ďalších ľudí zomrela na nepriame následky pandémie, informovala agentúra DPA.

WHO zároveň zverejnila svoj prvý odhad nadúmrtnosť za rok 2020, ktorú je možné pripísať pandémii. Podľa nej v tomto roku zomrelo zhruba tri milióny ľudí, čo je 1,7-krát viac ako oficiálne nahlásených 1,8 milióna úmrtí.

Organizácia považuje svoj odhad ešte za veľmi konzervatívny, pretože jej podrobné dáta odovzdala zatiaľ iba Európa a krajiny na americkom kontinente, povedal agentúre DPA štatistík WHO William Msemburi. S ohľadom na doteraz chýbajúce čísla zo silne postihnutých krajín, ako je India, možno podľa neho očakávať, že skutočný počet obetí nákazy bude dvakrát až trikrát vyšší.

Odhad WHO zahŕňa aj osoby, ktoré zomreli v dôsledku preťaženia zdravotníckych systémov, sociálno-ekonomických dôsledkov koronavirovej krízy alebo psychických problémov spojených s pandémiou.

"Kvôli zložitej situácii v niektorých krajinách sa pacientom nedostalo lekárskej starostlivosti ich existujúcich chorôb. Lekári uprednostňovali pacientov s koronavírusom, čo bolo na úkor mnohých ďalších pacientov," povedal Msemburi.