Od pondelka platí CESTOVNÝ SEMAFÓR. Krajiny sú rozdelené do troch skupín s týmito pravidlami (MAPA)

Od pondelka platí CESTOVNÝ SEMAFÓR. Krajiny sú rozdelené do troch skupín s týmito pravidlami (MAPA)

Od pondelka bude pre cesty do zahraničia platiť pre obyvateľov Slovenska tzv. Cestovný semafor, rozhodla o tom vláda s tým, že sa bude aktualizovať každé dva týždne.

 

Štáty sú v cestovnom semafore z hľadiska rizika šírenia ochorenia COVID-19 rozdelené podľa farieb na zelené, červené a čierne.

Rozdelenie krajín na cestovateľskom semafore

Zelené krajiny:

Krajiny Európskej únie bez rozdielu na epidemickú situáciu, avšak s možnosťou „brzdy“ v prípade nekontrolovaného šírenia nebezpečných mutácií koronavírusu.
Krajiny sveta s priaznivou epidemickou situáciou.
Zoznam: Členské štáty EÚ, Austrália, Čínska ľudová republika, Čínska republika (Taiwan), Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macau, Nórsko, Nový Zéland a Singapur.

Červené krajiny:

Krajiny sveta s nepriaznivou epidemickou situáciou, kde je 14-dňová miera infekčnosti vyššia ako 50 na 100 000 obyvateľov alebo sa epidemická situácia v krajine rýchlo zhoršuje a súčasne nie sú v krajine prítomné nebezpečné mutácie s výnimkou tzv. britského.
Zoznam: Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Malajzia, Mongolsko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina a Uzbekistan.

Čierne krajiny:

Krajiny s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov koronavírusu s výnimkou britskej mutácie. Krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými alebo nekvalitnými dátami. Ide o všetky ostatné krajiny sveta, ktoré nie sú medzi zelenými a červenými.

Rozdielna izolácia

Po návrate na Slovensko zo zelených krajín bude povinná 14-dňová domáca karanténa, ktorú môže cestujúci ukončiť negatívnym PCR testom po príchode do krajiny.

Výnimku budú mať: zaočkovaní, osoby, ktoré prekonali COVID-19 za ostatných 180 dní, deti do 18 rokov.

Po návrate z červenej krajiny bude nasledovať 14-dňová domáca karanténa, ktorú môže navrátilec ukončiť negatívnym výsledok PCR testu najskôr na ôsmy deň po návrate do krajiny. Výnimky v tomto prípade neplatia.

Návrat z čiernej krajiny, ktoré vláda označuje ako „no go zónu“, bude automaticky znamenať dvojtýždňovú karanténu. Na ôsmy deň sa musí navrátilec podrobiť PCR testu, avšak bez možnosti ukončenia karantény, a to ani v prípade, že by bol výsledok testu negatívny.