Kino Lumière si v auguste pripomenie Milana Lasicu v menej známych filmoch

Milan Lasica mal široké pole pôsobnosti, bol herec, divadelný režisér, scenárista, textár a humorista. Diváci ho poznajú v legendárnych filmoch, ktorých dialógy mnohokrát zľudoveli. Bratislavské Kino Lumière sa rozhodlo pripomenúť si jeho herectvo v menej známych dielach, v ktorých účinkoval zväčša s Júliusom Satinským. V cykle Neznámy Milan Lasica uvedie osem filmov, ako prvý sa v sobotu 7. augusta o 18.20 hod. premietne film Výlet po Dunaji (1962) režiséra Jána Lacka.

 „Milan Lasica hral a účinkoval vo viac než 100 hraných a televíznych filmoch,“ predstavuje cyklus Neznámy Milan Lasica Miro Ulman, člen programovej rady Kina Lumière. „On sám považoval za najlepší film, v ktorom hral, Sladké hry minulého leta (1969) režiséra Juraja Herza. Podľa českej aj slovenskej filmovej a televíznej akadémie bol najlepším jeden z jeho posledných filmov pre kiná Rukojemník (2014) Juraja Nvotu. Za úlohu v ňom bol nominovaný na Českého leva i Slnko v sieti. My sme sa však počas augusta rozhodli v Kine Lumière predstaviť herca Milana Lasicu vo filmoch, ktoré sú menej známe.“

Úvodný film cyklu Výlet pod Dunaji je veselohra o nevhodnom správaní slovenských turistov pri skupinových rekreačných akciách. Odohráva sa na luxusnom parníku, ktorým cestuje skupina slovenských turistov do Budapešti, no každý z nich touto plavbou sleduje aj vlastné záujmy. „Lasica a  Satinský sa v tomto filme stretli po druhý raz na filmovom plátne a zahrali si epizódne úlohy Milana a Jula,“ hovorí Ulman.

Cyklus uvedie aj psychologický film Nylonový mesiac (1965) režiséra Eduarda Grečnera, v ktorom Lasica a Satinský hrajú samých seba. Filmová adaptácia rovnomennej novely Jaroslavy Blažkovej tematizuje život mladých ľudí, ich snahu uniknúť pred vlastnou rozorvanosťou, nespokojnosťou a nervozitou okolitého sveta. Na pozadí rušného života vtedajšej Bratislavy sa vo filme rozvíja milostný príbeh krásnej Vandy a architekta Andreja, ktorý bol doteraz k ženám bezohľadný, no po prvýkrát sa skutočne zamiloval. Inú polohu Lasicovho herectva priblíži film Tajomstvo alchymistu Storitza (1991) od poľského režiséra Pawla Trzasku. Rozpráva dobrodružný príbeh o vychýrenom alchymistovi Wilhelmovi Storitzovi, ktorý sa vďaka svojej schopnosti stať sa neviditeľným pokúša prekaziť svadbu mladého Marka s miestnou krásavicou Mirou. V tejto filmovej adaptácii novely Julesa Verna si Lasica zahral uhorského župana.

Vo výbere filmov sú aj krátke a televízne diela. „V krátkom trezorovom dokumente Karla Slacha Interview v metelici (1969) diváci nahliadnu do Lasicovho bytu a vychutnajú si aj atmosféru Divadla na korze,“ približuje Miro Ulman reportáž s rozhovormi a časťou predstavení Lasicu a Satinského v Divadle na korze, ktoré bolo priamou reakciou na augustovú okupáciu roku 1968. Reportáž v čase svojho vzniku nemohla byť z ideologických dôvodov uvedená do distribúcie, dnes je cenným svedectvom.

V televíznej dráme Petra Solana Sedem svedkov (1967), nakrútenej na motívy hry spisovateľa Petra Karvaša, o morálnom svedomí človeka stvárnil Lasica jedného zo svedkov zločinu, ktorý sa udial za bieleho dňa takmer pred očami verejnosti. Z televízneho archívu bude v cykle uvedené aj pásmo piesní Zory Kolínskej, vtedajšej Lasicovej manželky, Päť pesničiek v réžii Jána Roháča (1968). „K niektorým napísal texty a v jednej stvárnil podvádzaného manžela. Samozrejme nikým iným než Júliusom Satinským,“ približuje Ulman. V epizóde Švihrovská pieseň z cyklu Zaprášené histórie Ema Bohúňa (1971) od režiséra Jozefa Zachara stvárnil Lasica husľového virtuóza.

Cyklus Neznámy Milan Lasica začne 7. augusta a skončí 26. augusta, filmy sa budú premietať vždy vo štvrtok a v sobotu o 18.20 hod. v kinosále K3 vo Filmotéke špeciál. Jeho zámerom je predstaviť menej známu tvorbu Milana Lasicu. „Počas štyroch týždňov ponúkame možnosť stretnúť sa s človekom, ktorý nás síce navždy opustil, ale jeho humor a charizmatické vystupovanie i vďaka filmovému pásu s nami zostávajú naďalej,“ uzatvára Ulman. Do cyklu je zaradená aj digitálne reštaurovaná komédia Utekajme, už ide! (1986) režiséra Dušana Rapoša, ktorá vstúpila do distribúcie v obnovenej premiére 29. júla 2021.

x x x

Neznámy Milan Lasica – program:
(vždy o 18.20 hod.)

7. august – Výlet po Dunaji, r. Ján Lacko, 1962, 90 min.
12. august – Nylonový mesiac, r. Eduard Grečner, 1965, 86 min.
14. august – Sedem svedkov, r. Peter Solan, 1967, 60 min.
19. august – Utekajme, už ide!, r. Dušan Rapoš, 1986, 84 min. + Interview v metelici, r. Karel Slach, 1969, 14 min.
21. august – Švihrovská pieseň, r. Jozef Zachar, 1971, 42 min. + Päť pesničiek, r. Ján Roháč, 1968, 19 min.
26. august – Tajomstvo alchymistu Storitza, r. Pawel Trzaska, 1991, 84 min.