Švajčiarsko odmietlo vydať Rusku podnikateľa blízkeho Kremľu, ktorý je stíhaný v USA

Švajčiarsko odmietlo vydať Moskve ruského podnikateľa Vladislava Kljušina, ktorý v Spojených štátoch čelí obvineniu z účasti na takzvanom insider tradingu, teda zneužitiu dôverných informácií v obchodnom styku. Švajčiarsko už skôr rozhodlo o vydanie do USA a obchodník s väzbami na Kremeľ sa proti tomu odvolal, napísala dnes agentúra AFP.

Švajčiarske ministerstvo spravodlivosti agentúre AFP potvrdilo skoršie informácie švajčiarskych médií, že ruskú žiadosť o vydanie podnikateľa zamietlo. Hovorca úradu oznámil, že "skutočnosti opísané v (ruskej) žiadosti podľa švajčiarskych zákonov nie sú trestné". O svojom rozhodnutí informovalo ministerstvo ruskú stranu už 12. augusta.

Kljušin je obvinený, že "spolu s niekoľkými ďalšími komplicami zneužil interné informácie v obchodoch za milióny dolárov". Zatknutý bol na základe amerického zatykača v marci vo švajčiarskom kantóne Wallis, kam priletel s rodinou svojím súkromným lietadlom.

Podľa ruských opozičných médií má Kljušin blízko ku kremelskému vicekancelárovi a vplyvnej postave v ruskom mediálnom sektore Alexejovi Gromovi, pre ktorý prevádzkoval na sociálnej sieti Telegram kanál očierňujúci ruskú opozíciu. Vlastní niekoľko obchodných spoločností, vrátane firmy M13, ktorá podľa denníka Tages-Anzeiger vyvinula program Kaťuša na monitoring a analýzu médií. Využíva ho mnoho tlačových orgánov ruských štátnych inštitúcií vrátane Kremľa.

Rusko o Kljušinovo vydanie požiadalo 7. apríla, Spojené štáty tak urobili o necelé dva týždne neskôr. Koncom júna sa Švajčiarsko rozhodlo americkej žiadosti vyhovieť napriek protestom Kljušina, ktorý sa odvolal ku švajčiarskemu najvyššiemu súdu. Svoje zatknutie označil za politicky motivované.