Česká volebná kampaň ide do finále, strany sa predstavia v ČT a ČRo

Lidé budou mít od středy možnost se seznámit ve vysílání České televize a Českého rozhlasu s propagačními spoty 22 volebních uskupení, která letos kandidují do Sněmovny. Volební kampaň tím tradičně míří do finále. Volební videa strany obvykle nabízejí také na svých webech a na sociálních sítích.

Kandidující strany mají ze zákona k dispozici celkem 14 hodin vysílacího času jak ve veřejnoprávní televizi, tak v rozhlasu. Mohou tohoto času využít k představení svého programu a kandidátů. Podle expertů na výzkum veřejného mínění a psychologii však nemá tento druh propagace na výsledek voleb velký dopad.

Český rozhlas bude spoty vysílat tradičně na stanicích Radiožurnál, Vltava a Dvojka ve dvaadvacetiminutových blocích. Jako první se strany představí ve vysílání stanice Vltava, a to už před šestou hodinou ranní, přičemž nejranější vysílací čas byl vylosován Alianci národních sil. Na Radiožurnálu jejich vysílání začne ve 22:38 a na Dvojce ve 23:30. Radiožurnál a Dvojka budou spoty vysílat do 4. října. Na Vltavě budou spoty ke slyšení ještě o den později, jako poslední se ozve SPD.

Česká televize bude propagační videa stran vysílat do 6. října na programech ČT1, ČT2 a ČT3, a to v celkem 78 zhruba čtvrthodinových blocích. Vysílání půlminutových spotů začne ve středu v 08:30 na kanálu ČT3, v 09:00 na kanálu ČT1 a v 10:45 na programu ČT2. Během středy pak bude odvysíláno dalších šest bloků, poslední začne v 17:40 na programu ČT1. V dalších dnech se vysílací časy budou měnit. Poslední blok začne 6. října ve 13:30 na programu ČT2.

Televizní vysílání spotů podle vylosovaných pořadí zahájí ve středu ráno koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP9). O dva týdny později bude poslední příspěvek patřit Moravanům, shodou okolností straně s nejvyšším volebním číslem.

Do sněmovních voleb, které se uskuteční 8. a 9. října, se přihlásilo 20 stran a hnutí a dvě koalice. Volební vítězství obhajuje hnutí ANO, jeho největšími soupeři jsou koalice Spolu a koalice Pirátů a Starostů. Poslanecká křesla obhajují rovněž SPD, KSČM a ČSSD.