Zneužívanie súdnych sporov: Ochrana médií a občianskej spoločnosti

Výzva na prijatie opatrení na úrovni EÚ proti šikanóznym právnym úkonom, ktorých cieľom je umlčať alebo zastrašiť kritikov, bude v stredu predmetom plenárnej rozpravy a vo štvrtok uznesenia.

Text z dielne výborov EP pre občianske slobody (LIBE) a právne veci (JURI) požaduje, aby Európska komisia predložila balík legislatívnych a nelegislatívnych opatrení zameraných proti hrozbe, ktorú pre novinárov, mimovládne organizácie a občiansku spoločnosť predstavujú strategické žaloby proti verejnej účasti. Tieto žaloby sú často neopodstatnené a ich podkladom sú zveličené a nekorektné tvrdenia. Ich zámerom je zastrašiť, profesionálne zdiskreditovať a obťažovať osoby, voči ktorým sú namierené, s konečným cieľom donútiť ich prostredníctvom vydierania či samotného súdneho konania k mlčaniu.

Súčasťou opatrení, na prijatie ktorých vyzýva predložený text, je smernica, ktorá by mala zadefinovať minimálne normy ochrany obetí pred strategickými žalobami proti verejnej účasti, či mechanizmy zamerané na skoré zamietnutie takýchto žalôb a sankcie pre navrhovateľov usilujúcich sa o zneužitie právnych krokov na umlčanie kritikov. Poslanci tiež požadujú kroky, ktoré by mali zabrániť taktizovaniu pri výbere súdu s cieľom vybrať si jurisdikciu s najvýhodnejšou právnou ochranou pred nactiutŕhaním, ako aj opatrenia na zaistenie právnej pomoci a psychologickej podpory pre obete takýchto žalôb a ich rodiny.