Zomrel holywoodský herec Dean Stockwell, známy z Modrého zamatu (IDEO)

V USA zomrel vo veku 85 rokov herec Dean Stockwell. Ako dieťa hral v hollywoodskych filmoch a po pauze sa k filmu v neskoršom veku úspešne vrátil, informovala agentúra AP.

Stockwell je známy napríklad z televízneho seriálu Quantum Leap, ale aj z drámy Davida Lyncha Modrý zamat alebo z filmu Paríž, Texas Wima Wendersa.

Stockwellov agent oznámil, že herec zomrel z prirodzených príčin v nedeľu 7. novembra.

Za výkon vo filme Manželstvo s mafiou z roku 1988 Stockwell získal nomináciu na Oscara a štyri nominácie Emmy mal za Quantum Leap.

Stockwell sa herectvu venoval sedem desaťročí a hollywoodskym veteránom bol skôr, ako dosiahol vek dospievania, napísala agentúra AP. Po svojom 20. roku hral na Broadwayi a zahral si aj v kvalitných filmoch ako napríklad v snímke Sons and Lovers z roku 1960.

O rok skôr dostal v Cannes cenu pre najlepšieho herca za výkon v kriminálnom filme Nátlak a znovu potom to isté ocenenie o tri roky neskôr za film Cesta dlhého dňa do noci Sidneyho Lumeta. Za jeho najúspešnejšie obdobie sa dajú považovať filmy natočené v 80. rokoch. "Pracujem stále rovnako ako na začiatku - úplne intuitívne a inštinktívne. Ale s postupujúcim životom získavate milióny skúseností a informácií, takže máte stále väčší záber," povedal v jednom rozhovore v roku 1987.