Šimečku zvolili za podpredsedu Európskeho parlamentu

Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska je novým podpredsedom Európskeho parlamentu. Oznámil to sám na sociálnej sieti:

 

Thank you for your support!

As Vice-President, I will work to make EP an ever stronger, more cohesive and dynamic force and place the protection of ?? values at the core of its agenda.⁰@Europarl_EN must lead the way in addressing the most pressing concerns of our citizens. pic.twitter.com/BPfw0OGZwa

Michal Šimečka je jedným zo zakladajúcich členov hnutia Progresívne Slovensko, v ktorom zastáva funkciu podpredsedu. V európskych voľbách v máji 2019 bol lídrom kandidátky PS/Spolu, ktorá zvíťazila so ziskom 20,11%. Od februára 2020 je viceprezidentom liberálnej frakcie Renew Europe.

Pred vstupom do Progresívneho Slovenska bol výskumným pracovníkom Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe, kde sa venoval problematike európskej integrácie a európskej bezpečnosti, a zároveň pôsobil aj ako poradca českého ministra zahraničných vecí. Doktorské a magisterské štúdium absolvoval na University of Oxford, kde v roku 2013 získal titul DPhil. v oblasti politických vied. V minulosti pôsobil aj ako novinár vo viacerých svetových médiách.