Kyjev hlási likvidáciu Kadyrovových bojovníkov; chceli údajne zabiť Zelenského

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov dnes povedal, že ukrajinské bezpečnostné zložky zlikvidovali elitných bojovníkov čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorí plánovali vraždu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom ukrajinská agentúra Unian, podľa ktorej Danilov tvrdí, že Kyjev dostal informácie o tejto skupine od ruskej tajnej služby FSB.

Jednotka Kadyrovových mužov sa podľa Danilova rozdelila na dve skupiny. "Sledovali sme ich. Jedna skupina bola chytená v Hostomeli. Druhá skupina je teraz, poviem to tak, na muške," uviedol Danilov, ktorý zastáva funkciu tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). "Informácie sme získali od zástupcov FSB, ktorí teraz nemajú chuť zúčastniť sa tejto krvavej vojny. A vďaka tomu môžem povedať, že táto kadyrovovská elitná skupina, ktorá sa sem vydala špeciálne s cieľom odstrániť nášho prezidenta, bola zničená," dodal.

Britský denník The Times už skôr napísal, že aj žoldnieri z ruskej Wagnerovej (v prepise z ruštiny Vagnerovej) skupiny riadenej jedným z najbližších spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina majú za úlohu v Kyjeve nájsť a zabiť prezidenta Zelenského. Sľúbenú za to údajne majú vysokú odmenu.

Zelenskyj minulý týždeň odmietol opustiť ukrajinskú metropolu a sľúbil, že zostane na čele krajiny napriek vážnemu osobnému riziku. "Podľa informácií, ktoré máme, ma nepriateľ označil za cieľ číslo jedna a moju rodinu za cieľ číslo dva," povedal prezident v piatkovom prejave Ukrajincom. "Chcú Ukrajinu politicky zničiť tým, že zničia hlavu štátu," dodal.

Vodca autonómnej republiky na severnom Kaukaze a Putinov spojenec Kadyrov dnes pripustil, že medzi ruskými vojakmi, ktorí prišli o život pri invázii na Ukrajinu, sú dvaja Čečenci. Ďalších šesť mužov utrpelo zranenie. Moskva počty padlých vojakov neuvádza. V nedeľu prvýkrát priznala, že pri bojoch na Ukrajine utrpela ruská armáda straty, konkrétne údaje však neponúkla. Kyjev tvrdí, že Rusko prišlo o takmer 6000 vojakov. Tieto čísla nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.