Hovorca Kremľa predstavil 4 body, ktorými Moskva podmieňuje ukončenie bojov na Ukrajine

Rusko zastaví svoju vojenskú operáciu na Ukrajine, ak Kyjev uzná, že Krymský polostrov je súčasťou ruského územia, udelí nezávislosť republikám, ktoré vyhlásili proruskí separatisti na východe Ukrajiny, a ak sa Ukrajina vo svojej ústave vzdá ambície vstúpiť do "akýchkoľvek blokov". Povedal to dnes hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov pre agentúru Reuters.

Povedal, že Moskva je pripravená zastaviť boje v momente, keď Ukrajina splní tieto požiadavky.
"Mali by (Ukrajinci) prijať zmeny ústavy, na základe ktorých by Ukrajina odmietla akékoľvek ambície pripojiť sa k niektorej strane. Hovorili sme aj o tom, že by mali uznať Krym ako súčasť ruského územia a uznať Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty," vypočítal Peskov.

Podľa agentúry Reuters ide o doteraz najjasnejšie formulovaný zoznam požiadaviek Moskvy od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Peskov načrtol tieto body v čase, keď sa ruská a ukrajinská delegácia pripravujú na tretie kolo rokovaní.

Podľa Peskova Moskva už Kyjevu oznámila svoje požiadavky. "Bolo im to povedané a všetko sa to dá v okamihu zastaviť," citovala agentúra Reuters prezidentovho hovorcu.

"V súčasnosti skutočne dokončujeme demilitarizáciu Ukrajiny. Hlavnou vecou je, aby Ukrajina zastavila svoje vojenské aktivity," povedal Peskov.