Slovenská generálna prokuratúra začala stíhanie pre vojnové trestné zločiny

rokurátorka Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky začala dňa 8. marca 2022 trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin neľudskosti, obzvlášť závažný zločin používania zakázaného bojového prostriedku a nedovoleného vedenia boja a obzvlášť závažný zločin vojnového bezprávia.

Vydanie uznesenia o začatí trestného stíhania je výsledkom intenzívnej komunikácie s prezidentom EUROJUSTU, vedenej bezprostredne od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine.

Slovenská republika sa tak popri Litve, Poľsku, Estónsku a Nemecku stala ďalšou krajinou Európskej únie, ktorá pristúpila k trestnému stíhaniu trestných činov proti ľudskosti a vojnových trestných činov, ktoré mali byť spáchané v súvislosti s vojenskou agresiou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine, informuje v tlačovom vyhlásení generálna prokuratúra.

„Slovenská prokuratúra koná v úzkej súčinnosti s Generálnou prokuratúrou Ukrajiny a EUROJUSTOM, ktorý koordinuje zber informácií a postup trestných stíhaní v jednotlivých krajinách. Účelom trestného konania je zadokumentovať dôkazy o vojnových zločinoch a to predovšetkým od utečencov, ktorí mohli byť ich priamymi svedkami a obeťami," povedal generálny prokurátor Maroš Žilinka.