Zomrel sexuológ a publicista Radim Uzel

Zomrel sexuológ a publicista Radim Uzel Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 82 rokov zomrel lekár, sexuológ a publicista Radim Uzel. Denníku Blesk to potvrdil jeho vnuk Jan. Uzel dlhšiu dobu zápasil s vážnymi zdravotnými problémami, podľa Blesku zomrel v noci na pondelok v nemocnici v pražskom Motole. Tento rok v marci prevzal od prezidenta Miloša Zemana na Pražskom hrade pri odloženom slávnostnom odovzdávaní štátnych vyznamenaní medailu Za zásluhy za rok 2020.

Uzel sa narodil 27. marca 1940 v Ostrave. Vyštudoval brnenskú lekársku fakultu, pracoval najprv v Ústí nad Orlicí, Brne a Františkových Lázních. Po desiatich rokoch sa stal krajským ordinárom pre gynekologickú sexuológiu a endokrinológiu v Ostrave. Po roku 1989 prešiel do Ústavu starostlivosti o matku a dieťa v pražskom Podolí.

Uzel bol významným popularizátorom odboru. Je autorom mnohých odborných i populárnych kníh o antikoncepcii, plánovanom rodičovstve a poruchách plodnosti, stál niekoľko rokov na čele Spoločnosti pre plánovanie rodiny a sexuálnu výchovu, často vystupoval v médiách.

Okrem vedeckej a osvetovej činnosti sa Uzel zapojil aj do politiky. Pred revolúciou bol členom KSČ. Na začiatku 90. rokov stál pri zrode neparlamentnej Nezávislé erotické iniciatívy (neskôr premenovanej na Nezávislú iniciatívu). Niekoľkokrát kandidoval do Senátu, naposledy v roku 2012 za Stranu práv občanov Zemanovce na Břeclavsku. V júni 2002 bol tiež na kandidátke národných socialistov pre voľby do Poslaneckej snemovne. Členom Parlamentu sa nikdy nestal.

Uzel sa podľa Blesku stretával s vážnymi zdravotnými problémami od roku 2020. Najprv prekonal ťažký covid, o rok neskôr mu lekári diagnostikovali rakovinu žalúdka. S manželkou Helenou, ktorá zomrela vlani, mal dcéru Katarínu. Pohreb sa podľa vnuka Jana Uzla uskutoční v rodinnom kruhu.