Ruské úrady zablokovali web Slobodného Burjatska, ktorý informoval o vojakoch, ktorí odmietli bojovať

Ruské úrady na žiadosť generálnej prokuratúry zablokovali internetovú stránku nadácie Slobodné Burjatsko, ktorá nedávno informovala o 150 vojakoch z tohto ruského regiónu, odmietajúcich bojovať na Ukrajine. Uviedla to dnes na svojom webe ruská redakcia BBC.

Spomínaní vojaci z Burjatska, ktoré leží na Sibíri pri jazere Bajkal a má necelý milión obyvateľov, si podali žiadosť o prepustenie a 9. júla sa vrátili domov. Pred tým ich však niekoľko dní zadržiavali pri Luhansku na východe Ukrajiny a hrozili im, že budú trestne stíhaní. Slobodné Burjatsko tvrdí, že pomohlo piatim stovkám vojakom ukončiť kontrakt s ministerstvom obrany a vrátiť sa domov.

Ruské ministerstvo obrany sa k týmto informáciám nevyjadrilo.

Tesne pred zablokovaním nadačného webu jeden z okresov Burjatska vyhlásil smútok kvôli tomu, že v bojoch na Ukrajine prišiel o život vojak Cyren-Dorži Darbalajev. Až do 17. júla tak budú zrušené všetky hromadné kultúrne podujatia.

Koncom júna sa ženy vojakov z Burjatska obrátili na hlavu tejto autonómnej republiky Alexeja Cydenova s ​​výzvou, aby vrátil ich mužov domov. "Od 24. februára sa zúčastňujú špeciálne operácie. Sú vyčerpaní morálne aj fyzicky, všetci utrpeli ľahké a stredne závažné zranenia," uviedli ženy.

Podľa údajov zhromaždených z otvorených zdrojov je Burjatsko na druhej priečke v zozname ruských regiónov podľa počtu zabitých vojakov v bojoch na Ukrajine. Vie sa prinajmenšom o 207 vojakoch z Burjatska, ktorí na Ukrajine prišli o život. Viac zabitých vojakov - 231 - je len z kaukazskej republiky Dagestan, poznamenala BBC.

Šéfka Slobodného Burjarska Alexandra Garmažapovová stanici BBC povedala, že vojna proti Ukrajine nie je v regióne vôbec populárna a Burjati bojovanie za ruské impérium nepodporujú, pretože nie sú Rusi, sami čelia v Rusku xenofóbii a rasizmu a nechápu, prečo by mali "denacifikovať" Ukrajinu, ako požaduje Moskva.

„Všetci vedia, že (vo vojne) napríklad zahynul brat mojej kamarátky, zahynul môj známy, zahynul môj spolužiak, zahynul známy známeho. Postihlo to už celé Burjatsko. Všetci si uvedomujú rozmer strát a mnohí nechápu, prečo tam bojujú. nemáme spoločné hranice, hovoria ľudia. Nálada rozhodne nie je pre vojnu," povedala.