Ruský súd potrestal denník za písanie o vojne proti Ukrajine

Moskva uložil zriaďovateľovi a šéfredaktorke opozičného denníka The New Times pokuty v celkovej výške 670.000 rubľov za šírenie "falošných informácií" o ruskej vojenskej operácii na Ukrajine, oznámil. Šéfredaktorka Jevgenija Albacová bola predtým kvôli rovnakému prehrešku pokutovaná čiastkou 120.000 rubľov. Vinu v oboch prípadoch odmietla.

Opozičný denník a novinárka dostali podľa ochrancov ľudských práv pokutu za správy zverejnenú po ruskej invázii na Ukrajinu z 24. februára, ale ešte pred prijatím zákonov obmedzujúcich slobodu slova a tlače. Od 4. marca za "klamné informácie" o pôsobení ruských ozbrojených síl hrozí až 15 rokov za mrežami.

Ruské úrady za "falošné" či "klamné" označujú všetky informácie, ktoré sa odchyľujú od oficiálnej línie. Tá útočnú vojnu proti Ukrajine označuje za "špeciálnu operáciu", bez ohľadu na fakty popiera akékoľvek útoky na civilistov a civilné ciele a tiež popiera všetky dôkazy a svedectvá potvrdzujúce, že sa ruskí vojaci dopúšťajú vojnových zločinov.

Vo Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe mestský súd uložil pokutu vo výške 40.000 rubľov miestnemu aktivistovi Gijuovi Kakabadzemu "za zjavnú neúctu k spoločnosti a štátu". Kakabadze protestoval proti vojne s plagátom, na ktorom bol výrok speváka populárnej skupiny DDT Jurija Ševčuka, že vlasť nie je prezidentova riť, ktorú treba stále bozkávať. K úspechu obžaloby prispela docentka vladivostockej univerzity, ktorá dosvedčila, že "verejné použitie výrazu riť priamo súviselo s osobnosťou prezidenta Vladimíra Putina ako zosobnením štátnej moci". Obhajoba sa chce proti verdiktu odvolať, dodala stanica BBC.

"Vlasť, priatelia, nie je prezidentova riť, ktorú musíte stále bozkávať. Vlasť je chudobná babička na stanici, ktorá prosí o zemiaky," predniesol spevák počas májového koncertu v Ufe. Po koncerte prišla do zákulisia sály za spevákom polícia.

Ševčukov prípad ešte nedospel k verdiktu. Súd v Petrohrade, kde spevák žije, sa už dvakrát odmietol prípadom zaoberať s tým, že by ho mal riešiť súd v Ufe, kde bol zákon prekročený.

Od doby, keď na Putinov príkaz začala na konci februára ruská invázia na Ukrajinu, sa úrady v Rusku snažia medzi ľuďmi potlačiť prejavy nesúhlasu s touto vojnou.