Juraj Krúpa: Prečo odchádzam z poslaneckého klubu OĽaNO

Poslanec NR SR Juraj Krúpa dnes na sociálnej sieti oznámil, že odchádza z poslaneckého klubu OĽaNO:

Nebolo to jednoduché. Ale po dôkladnom zvážení a zrelej úvahe som sa rozhodol opustiť poslanecký klub OĽaNO.
Verím, že pre väčšinu mojich priaznivcov to bude síce letné prekvapenie, ale nie šok.
V živote politika, rovnako ako v živote človeka nastane chvíľa, keď sa musí rozhodnúť ako ďalej. Posledné týždne v slovenskej politike priniesli okamihy, s ktorými sa ako občan a politik, vyznávajúci demokratické a liberálne hodnoty, nemôžem stotožniť.
Zistil som, že OĽaNO v roku 2022 už nie tým hnutím ako v roku 2020. Za niečo viac ako dva roky pri kormidle vládnej moci urobilo toľko hodnotových obratov, že sa v spätnom zrkadle spreneverilo tým zásadám, z ktorých vzišlo a prečo mu tak veľa ľudí dalo dôveru vo voľbách. Hnutie, ktoré sa prezentovalo tolerantne k rôznym názorovým prúdom, zultrakonzervatívnelo. Čím viac sa jeho hlavný ťah vyprázdňoval od protikorupčnej agendy, tým viac sa začal stupňovať boj proti tzv. „liberálnemu peklu“. V poslaneckom klube sa prekvapujúco začali tolerovať prvky orbánovského nacionalizmu a koketovať so spoluprácou s extrémistami. S tými, ktorí počas náročných rokov pandémie, zvyšujúcej sa inflácie, energetickej krízy a agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine sústavne podkopávali legitimitu tejto vládnej koalície.
Vyvrcholením tohto príklonu k ultrakonzervativizmu v klube OĽaNO sa stala prípustnosť možnosti vytvorenia menšinovej vlády za ad hoc podpory rôznych kriminálnikov, extrémistov a fašistov počas koaličnej krízy. Uvažovať o pokračovaní vo vláde aj za takýchto neprijateľných podmienok sa stalo pre moje poslanecké svedomie červenou čiarou. Nedokážem ju preklenúť.
Pilierom tejto štvorkoalície bola kľúčová zhoda na obrane demokratických hodnôt a tej sa ani po odchode z klubu OĽaNO nemienim vzdať. Ale principiálne odmietam legitimizovať extrémistov ich prizývaním k reálnej moci. Na takýchto krokoch, vedúcich ku korózii vnímania zásadných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých bola táto koalícia štyroch vládnych strán postavená, sa odmietam podieľať. Nemôžem patriť do spoločnosti poslancov, ktorí hrozili popravnými čatami a stavali v čase proticovidových opatrení šibenice pred domami našich zdravotníkov, ktorí zachraňovali s absolútnym vlastným vypätím, životy iným.
Preto odchádzam z poslaneckého klubu OĽaNO.