Herečka Anne Hecheová zomrela, utrpela mozgovú smrť

Americká herečka Anne Hecheová v piatok zomrela. Utrpela mozgovú smrť, ktorá je podľa kalifornských zákonov považovaná za smrť z právneho hľadiska. Agentúra AP informovala, že ju lekári stále udržujú na prístrojoch kvôli možnému darovaniu orgánov. Päťdesiattriročná herečka ležala v nemocnici v kóme s ťažkým poranením mozgu, ktoré utrpela po nehode, pri ktorej so svojim vozidlom pred niekoľkými dňami narazila do dvojpodlažnej budovy v Los Angeles.

Herečka pri nehode, po ktorej sa vznietil automobil, v ktorom išla, utrpela "ťažké anoxické poranenie mozgu", keď je mozog zbavený kyslíka. Očakávalo sa preto, že nehodu neprežije. Hecheová si podľa vyhlásenia rodiny priala, aby sa po smrti stala darkyňou orgánov, preto ju lekári udržujú na prístrojoch.

Agentúra Reuters najskôr s odvolaním sa na bulvárny denník Daily Mail uviedla, že herečka zomrela po tom, čo ju lekári odpojili od prístrojov. AP ale neskôr s odvolaním na hovorkyňu herečky uviedla, že utrpela mozgovú smrť a lekári vyhodnocujú, či je vhodnou darkyňou orgánov.

Podľa kalifornských zákonov môže byť smrť stanovená na základe straty všetkých mozgových funkcií a v súlade s prijatými lekárskymi štandardmi.

Hecheová je síce právne mŕtva, ale je na prístrojoch a "jej srdce stále bije", aby nezisková organizácia OneLegacy mohla určiť, či môže byť darkyňou, uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Holly Bairdová. Proces, ktorý zahŕňa posúdenie, ktoré orgány sú životaschopné, a nájdenie vhodného príjemcu, môže trvať jeden deň až niekoľko dní, povedala Bairdová.

V Spojených štátoch sa väčšina transplantácií orgánov vykonáva potom, čo je darca vyhlásený za mozgovo mŕtveho.

Predbežné krvné testy v tele herečky preukázali prítomnosť drog, uviedla polícia. Jej vozidlo vošlo deväť metrov dovnútra dvojpodlažného domu, kde vybuchlo v plameňoch. Dom je teraz neobývateľný.

Rodáčka z Ohia sa v 80. rokoch v USA preslávila v seriáli Another World, za ktorý si odniesla tri ceny Emmy. Vo filme sa začala objavovať v 90. rokoch, bola vidieť po boku Tommyho Lee Jonesa v dobrodružnej Sopke, vedľa Johnnyho Deppa v mafiánskej dráme Krycie meno Donnie Brasco, hrala s Harrisonom Fordom v romantickej komédii Šesť dní, sedem nocí, ale aj v horore Tajomstvo minulého leta.

V televízii sa objavila v obľúbených seriáloch Ally McBealová, Plastická chirurgia či Muži na stromoch.

V rokoch 1997-2000 žila so svojou hereckou kolegyňou a moderátorkou Ellen DeGeneresovou, neskôr sa vydala a potom aj rozviedla. Zanechala po sebe dve deti.