Ruská polícia začala zatýkať na protestoch proti čiastočnej mobilizácii

V mestách vo východnej časti Ruska začali ľudia demonštrovať proti čiastočnej mobilizácii, ktorú dnes ráno ohlásil prezident Vladimír Putin. Polícia rozohnala protestnú akciu v sibírskom Irkutsku a zadržala na nej niekoľko desiatok ľudí. Polícia zatýka aj v Tomsku, píše portál Meduza s odvolaním sa na informácie z telegramových kanálov. Protesty začali aj napríklad v Ulan Ude, Chabarovsku alebo Jakutsku, väčšinou ide o malé a neorganizované akcie. Väčšie protesty sa očakávajú dnes večer v mestách v európskej časti Ruska.

 Obyvatelia miest na Sibíri a ruskom Ďalekom východe sa zhromažďujú na námestiach. Nemajú často žiadne transparenty s heslami, pretože sa obávajú policajných zásahov, informuje stanica Nastojaščeje vremja na svojom webe. Ďalší demonštrujúci ale majú podľa fotografií na sociálnych sieťach plagáty s heslami ako "nie vojne, nie mobilizácii", "mier svetu".

 

V Irkutsku policajní príslušníci rozohnali všetkých 60 zhromaždených ľudí a asi 20 z nich zadržali. V Chabarovsku na demonštráciu dorazilo 12 ľudí. Nemali transparenty a ani neskandovali, opísal novinár projektu Sibir.Realii Slobodnej Európy. Protestujúci podľa neho dali najavo sklamanie a šok z toho, že dorazilo tak málo ľudí. Účastníčka protestnej akcie Alisa uviedla, že podľa svojich možností chodila na protivojnové demonštrácie od ruského vpádu na Ukrajinu.

"Mám kamaráta, na ktorého sa mobilizácia vzťahuje. Rozhodli sme sa, že sa tomu (povolanie do vojny) budeme rôznymi spôsobmi snažiť vyhnúť. Pretože ísť tam zabíjať ukrajinských civilistov, to už je za hranou," povedala Alisa.

Putin oznámil, že Rusko povolá do armády 300-tisíc rezervistov s vojenskou skúsenosťou. Putin vo svojom prejave tiež podporil chystané referendá o pripojení k Rusku v okupovaných častiach ukrajinského územia.