Minister vnútra sa stretol s šéfkou Európskeho centra výnimočnosti pre boj proti hybridným hrozbám

Minister vnútra Roman Mikulec vo štvrtok rokoval s riaditeľkou Európskeho centra výnimočnosti pre boj proti hybridným hrozbám Tejlou Helenou Tiilikanen.

Obaja sa zhodli, že boj s hoaxami je nesmierne potrebný tak na vnútroštátnej ako aj medzinárodnej úrovni.

V čase ruskej agresie na Ukrajine je veľmi dôležité verejnosti poskytovať pravdivé informácie a korigovať nepravdy. Šéf rezortu vnútra vyzdvihol aj prácu kolegov z Prezídia policajného zboru, ktorí s hoaxami dlhodobo úspešne bojujú na stránke s názvom Hoaxy a podvody – Polícia SR.

„V uplynulých dňoch sme na tejto stránke úspešne zachytili hoax o údajnom ničení vojenských hrobov v obci Ladomirová, ktorú šírilo ruské veľvyslanectvo a niektoré ruské médiá. Bola to dezinformácia na medzinárodnej úrovni, kolegovia odviedli výbornú prácu,“ povedal Mikulec.

Na ministerstve vnútra je pod taktovkou Daniela Mila zriadené Centrum boja proti hybridným hrozbám, ktoré sa témam venuje.

Šéfka európskeho centra sa zaujímala aj o aktuálne kroky rezortu vnútra v súvislosti s vojnou na Ukrajine a integrácie odídencov. Minister ju informoval o všetkých krokoch vrátane aktuálnych štatistík, o ktorých rezort pravidelne informuje. Celkový počet udelených dočasných útočísk udelených na Slovensku od 1. marca je 94 554.

Obaja sa tiež zhodli na tom, že veľmi pozorne treba sledovať migráciu, ktorá sa zvyšuje napríklad zo Sýrie. Faktom tiež je, že pre mnohých je Slovensko tranzitnou krajinou, nie cieľovou stanicou.