V Hondurase zavraždili ďalšieho novinára, tento rok už piateho

V Hondurase bol zavraždený ďalší novinár, tento rok už piaty. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Mladého televízneho reportéra uniesol gang maskovaných mužov z jeho domu v metropole Tegucigalpa, neskôr ho našli zastreleného.

Zavraždený bol aj jeho otec. Honduras patrí ku krajinám, kde je podľa rebríčka organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) sloboda médií silne ohrozená - tento rok krajina skončila medzi 180 hodnotenými štátmi na 165. mieste.

Dvadsaťtriročný Edwin Josué Andino pracoval pre televíznu stanicu LTV a vražda podľa všetkého s jeho prácou súvisí, aj keď nebol terčom vyhrážok. Podľa šéfky mimovládnej organizácie na obranu slobody médií C-Libre Amandy Ponceovej sa jeho telo našlo s lepiacou páskou cez ústa. To podľa nej pripomína podobné prípady vrážd novinárov, keď páchatelia obetiam zalepia ústa, čo má symbolicky vyjadrovať ich umlčanie.

Tento rok zahynulo v Hondurase násilnou smrťou už päť novinárov, za posledných 20 rokov sa stalo obeťou vraždy 98 žurnalistov a ďalších zamestnancov médií, uviedla Ponceová. Stredoamerický Honduras ale celkovo patrí ku krajinám s najvyššou mierou násilných trestných činov na svete. Na 100.000 obyvateľov tam ročne pripadá 39 vrážd, čo je štyrikrát viac, než je svetový priemer.