Zomrel tanečník a mim Jaroslav Čejka, známy aj legendárnou sliepkou (VIDEO)

Vo veku 86 rokov dnes zomrel tanečník, choreograf, herec a mim Jaroslav Čejka. ČTK to oznámil Tomáš Staněk, hovorca Národného divadla, na ktorého scéne Čejka vytvoril desiatky rolí. Čejka bol držiteľom ceny Thálie za celoživotné majstrovstvo v odbore tanec a balet. Posledná rozlúčka sa podľa rodiny uskutoční na Mestskom cintoríne v Opave, kde bude tiež pochovaný.

Čejka sa narodil 22. júla 1936 v Ostrave. Od konca 50. do polovice 70. rokov bol jednou z baletných hviezd Národného divadla, kde stvárnil štyri desiatky rolí.

Širokej verejnosti bol známy hlavne vďaka svojmu komediálnemu talentu, bol nazývaný majstrom pantomimických etúd. Do pamäte televíznych divákov sa zapísal imitovaním sliepky pri jednom zo silvestrovských vysielaní. Ľudia si ho pamätali aj zo scén, keď napodobňoval americkú speváčku Tinu Turnerovú alebo komika Charlieho Chaplina.

Mim malej postavy prežil takmer dvadsať rokov v angažmán balete Národného divadla v Prahe, dvadsaťpäť rokov spolupracoval s tanečným súborom Pavla Šmoka a so svojou pantomímou prešiel takmer celý svet.

V Národnom divadle v Prahe pôsobil do roku 1979. Bol okrem iného Šaškom v Labutom jazere, Truffaldinom v Sluhovi dvoch pánov, Paňácom v Coppélii, Eunuchom v Šeherezáde i Kráľom v balete Z rozprávky do rozprávky. Tancoval aj na pódiách v Opave, Plzni a Ostrave. Ako tanečník vynikal precíznou klasickou technikou, ale navyše mal aj herecký talent a zmysel pre humor a nadsádzku. Vďaka tomu hral aj v takmer dvoch desiatkach filmov. Za svoje nesplniteľné prianie považoval rolu Quasimoda.

V roku 2008 Čejka prevzal Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvá v odbore tanec a balet. V posledných rokoch žil v ústraní v domove seniorov.