Švédsko nebude zdieľať výsledky vyšetrovania výbuchov na plynovodoch s Ruskom

Švédsko nebude zdieľať výsledky vyšetrovania výbuchov na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 s ruskými úradmi ani s firmou Gazprom. Podľa agentúry AP to vo svojom pondelkovom prejave vyhlásila švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Podľa nej je vyšetrovanie tajné.

Švédska tajná polícia minulý týždeň uviedla, že vyšetrovanie posilnilo podozrenie zo sabotáže. "Plynovody Nord Stream 1 a 2 vo švédskej ekonomickej zóne poškodili explózie," napísala tajná polícia Švédska vo vyhlásení. Na mieste zabavila materiál, ktorý teraz analyzuje.

Ruský premiér Michail Mišustin minulý týždeň poslal švédskej vláde list, v ktorom žiadal, aby sa do vyšetrovania mohli zapojiť aj ruské úrady a Gazprom. To Štokholm odmietol.

V pondelok predsedníčka švédskej vlády uviedla, že Švédsko nebude s Moskvou zdieľať ani výsledky svojho vyšetrovania. "Vo Švédsku sú predbežné vyšetrovania tajné a to platí samozrejme aj v tomto prípade," povedala Anderssonová novinárom.

Švédska premiérka však uviedla, že Švédsko nemôže zabrániť ruským plavidlám, aby miesto výbuchov navštívili. Po skončení švédskeho vyšetrovania na mieste bola oblasť opäť otvorená.

Vo svojej výlučnej ekonomickej zóne je pobrežný štát povinný povoliť iným účastníkom slobodnú plavbu a prelety lietadiel, kladenie podmorských káblov a potrubí do schválených trás a umožňovať práce okolo nich. "Odstránili sme zábrany, takže je teraz možné, aby sa v oblasti zdržiavali aj iné lode. Také sú pravidlá," povedala Anderssonová.

Švédske, dánske úrady vyšetrujú štyri septembrové úniky plynu z plynovodov Nord Stream 1 a 2 vo švédskej a dánskej výlučnej ekonomickej zóne v Baltskom mori. Vlastné vyšetrovanie oznámila aj nemecká generálna prokuratúra.

Európske štáty už skôr uviedli, že majú podozrenie, že plynovody prepravujúce plyn z Ruska do Európy boli poškodené zámerne. Rusko, ktorého pološtátna firma Gazprom je väčšinovým vlastníkom plynovodov, zo sabotáže obvinilo Západ, konkrétne Spojené štáty. Washington akékoľvek zapojenie do incidentu odmietol.

Kremeľ zase označil za "absurdné" obvinenie Ukrajiny, že Moskva ničí svoju infraštruktúru, aby prehĺbila energetickú krízu v Európe a vyvolala na Západe pred zimou paniku.