Zomrela herečka Lansburyová, hviezda seriálu To je vražda, napísala

Vo veku 96 rokov v utorok zomrela americká herečka britského pôvodu Angela Lansburyová, ktorá sa preslávila rolou Jessiky Fletcherovej v detektívnom seriáli To je vražda, napísala. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP s odkazom na vyhlásenie rodiny. Herečka zomrela v spánku vo svojom dome v Los Angeles.

Lansburyovú diváci poznajú predovšetkým vďaka úlohe spisovateľky a amatérskej detektívky Fletcherovej zo seriálu To je vražda, napísala. Rolu hrala dlhých 12 rokov, od roku 1984 do roku 1996. Jeden z najdlhších detektívnych seriálov televíznej histórie tiež roky produkovala. Lansburyová neskôr spomínala na to, aké náročné bolo nakrúcanie prvých radov seriálu. "Bola som v šoku, keď som zistila, že musím pracovať 12 až 15 hodín denne," uviedla herečka s tým, že do práce odchádzala o šiestej ráno a vracala sa domov neskoro večer.

Lansburyová dostala počas svojej sedem desaťročí dlhej kariéry mnoho televíznych, filmových i divadelných rolí, a získala aj rôzne ocenenia - napríklad šesť Zlatých Glóbusov (štyri z nich za seriál To je vražda, napísala) a štyri divadelné ceny Tony.

Trikrát bola nominovaná na Oscara a prvýkrát mala šancu získať ocenenie, keď mala 19 rokov za vedľajšiu ženskú rolu vo filme Plynové lampy z roku 1944. Nomináciu získala aj za herecký výkon vo filmoch Obraz Doriana Graya a Mandžuský kandidát z roku 1962. Hovorila, že napriek počiatočnému sklamaniu bola nakoniec rada, že slávnu sošku nikdy nezískala. Lansburyová sa totiž domnievala, že by to jej kariére skôr uškodilo, než prospelo. V roku 2014 jej americká filmová akadémia udelila ocenenie za kariéru.

Lansburyová sa narodila v roku 1925 v Británii a do USA presídlila s matkou a bratom z vojnového Londýna. Britská kráľovná Alžbeta II. ju v roku 2013 vyznamenala za zásluhy šľachtickým titulom Dáma britského impéria (DBE). V nedeľu by Lansburyová oslávila 97. narodeniny.