Majstrovstvá sveta v Katare: FIFA by mala odškodniť rodiny mŕtvych pracovníkov

Na úvod majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2022, ktoré sa začali v Katare, Parlament vyjadruje ľútosť nad smrťou tisícov zahraničných pracovníkov pred turnajom. 

Európsky parlament vo štvrtok prijal uznesenie o situácii v oblasti ľudských práv v Katare. Poslanci zdôraznili, že štát Perzského zálivu vyhral ponukový proces Majstrovstiev sveta vo futbale, pričom padli dôveryhodné obvinenia z úplatkárstva a korupcie. Parlament vyjadril ľútosť nad smrťou tisícov pracovníkov z radov migrantov predovšetkým v stavebníctve, ktorí pomohli krajine pripraviť sa na turnaj, ako aj nad všetkými zranenými.

Opisujúc korupciu v rámci FIFA ako “agresívnu, systémovú a hlboko zakorenenú”, poslanci tiež vyjadrili poľutovanie nad tým, že proces udelenia majstrovstiev sveta vo futbale Kataru v roku 2010 nebol transparentný a chýbalo zodpovedné zhodnotenie rizík. Zdôraznili, že FIFA vážne poškodila imidž a integritu svetového futbalu.

Parlament vyzýva krajiny EÚ, najmä tie s veľkými národnými futbalovými ligami ako sú Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko, aby vyvíjali tlak na UEFA a FIFA, aby zásadne reformovali FIFA. To by zahŕňalo zavedenie demokratických a transparentných postupov pri udeľovaní majstrovstiev sveta vo futbale a prísne dodržiavanie kritérií v oblasti ľudských práv a udržateľnosti pre hostiteľské krajiny.

S cieľom chrániť športovcov a fanúšikov a ukončiť "ospravedlňovanie športom" by sa medzinárodné športové podujatia nemali udeľovať krajinám, v ktorých sú porušované základné a ľudské práva a kde prevláda systematické rodovo motivované násilie.

Obete príprav Majstrovstiev sveta by mali byť odškodnené

Odhaduje sa, že viac ako 2 milióny cudzincov tvoria približne 94 % pracovnej sily v krajine. Poslanci v uznesení vítajú skutočnosť, že podľa Medzinárodnej organizácie práce katarská vláda vyplatila 320 miliónov dolárov obetiam zneužitia, ktorých mzdy neboli spravodlivo vyplatené prostredníctvom tzv. fondu podpory a poistenia pracovníkov. Poslanci však vyjadrujú poľutovanie nad tým, že mnohí pracovníci v Katare a ich rodiny boli vyňatí z rozsahu pôsobnosti tohto fondu, a žiadajú, aby sa tento fond rozšíril tak, aby zahŕňal všetky dotknuté osoby od začiatku prác v kontexte Svetového pohára FIFA, a aby sa vzťahoval aj na smrť pracovníkov a iné porušovanie ľudských práv.

Okrem toho vyzývajú FIFA, aby prispela ku komplexnému sanačnému programu pre rodiny pracovníkov ako náhradu za podmienky, ktorým boli vystavení.

Potrebné je úplné vyšetrovanie

Uznávajúc významný prínos zahraničných pracovníkov do katarskej ekonomiky a Svetového pohára FIFA 2022, Parlament naliehavo vyzýva katarské orgány, aby vykonali úplné vyšetrovanie úmrtí zahraničných pracovníkov v krajine a aby odškodnili rodiny pracovníkov, ktorí zomreli v dôsledku ich pracovných podmienok. Podporuje aj nedávne úsilie Kataru o zlepšenie podmienok a práv pracovníkov, ktoré podnietilo medzinárodné spoločenstvo, ale vyzýva na úplnú implementáciu prijatých reforiem.

Poslanci vyjadrujú poľutovanie nad tým, ako orgány krajiny zaobchádzajú s komunitou LGBTQ+. Podľa vnútroštátnych právnych predpisov môžu byť osoby LGBTQ+ dočasne zadržiavané bez obvinenia alebo súdneho konania až počas šiestich mesiacov. Uznesenie tiež vyzýva Katar, aby posilnil opatrenia v oblasti rodovej rovnosti vrátane zrušenia pozostatkov poručníctva žien a zároveň zintenzívnil úsilie o zvýšenie zastúpenia žien na formálnom trhu práce.