Holodomor: Parlament uznal sovietske vyhladovanie Ukrajincov za genocídu

Europoslanci vyjadrujú poľutovanie nad tým, že 90 rokov po Holodomore sa Rusko opäť dopúšťa strašných zločinov na Ukrajine.

V uznesení prijatom vo štvrtok Európsky parlament uznal hladomor, ktorý spôsobil sovietsky režim na Ukrajine v rokoch 1932 – 1933, známy ako Holodomor, za genocídu. Poslanci dôrazne odsudzujú tieto činy, ktoré viedli k úmrtiam miliónov Ukrajincov, a vyzývajú všetky krajiny a organizácie, ktoré tak ešte neurobili, aby ich nasledovali a uznali Holodomor za genocídu.

Podľa Parlamentu glorifikácia totalitného sovietskeho režimu a oživenie kultu sovietskeho diktátora Josifa Stalina viedli k tomu, že Rusko je dnes štátnym sponzorom terorizmu. Poslanci tiež odsudzujú hrozné zločiny, ktoré dnes Rusko opäť pácha voči ukrajinskému ľudu, ako napríklad cielené ničenie ukrajinskej civilnej energetickej infraštruktúry počas zimy.

Odkazujúc na sovietsku minulosť obsahuje uznesenie obvinenia voči súčasnému ruskému režimu z porušovania zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny, zo snahy zlikvidovať Ukrajinu ako národný štát a zničiť identitu a kultúru jej ľudu. Odsudzuje tiež skutočnosť, že prebiehajúca vojna spôsobila celosvetovú potravinovú krízu, pričom Rusko zničilo a rabovalo ukrajinské obilie a komplikovalo zabezpečenie jeho vývozu do najodkázanejších krajín sveta.

Okrem toho poslanci chcú, aby EÚ a tretie krajiny zvýšili informovanosť o udalostiach Holodomoru a iných zločinoch spáchaných sovietskym totalitným režimom a odsúdili súčasný ruský režim za manipuláciu s historickou pamäťou na účely vlastného prežitia, Parlament vyzýva Ruskú federáciu ako hlavného nástupcu Sovietskeho zväzu, aby sa ospravedlnila za tieto zločiny.